Haks nog drie jaar bij Groninger Museum

GRONINGEN, 10 JULI. Directeur drs. Frans Haks (54) van het Groninger Museum blijft nog drie jaar aan. Op 1 juli 1996 neemt hij zelf ontslag en wordt zijn dienstverband beëindigd, ongeacht de uitspraak in hoger beroep. Dit zijn Haks en het gemeentebestuur van Groningen overeengekomen. Volgens de gemeente wordt met de overeenkomst vermeden dat er een "langdurige discussie zou ontstaan over de positie van Haks als ambtenaar.'

Haks werd vorige week door de rechtbank van Groningen veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 25.000 gulden wegens schuldheling en het vervalsen van een huurcontract. Hij had volgens de rechter voor een bedrag van 80.000 gulden meegeprofiteerd van een RWW-uitkering die zijn vriend ten onrechte had uitgekeerd gekregen omdat hij samenwoonde met Haks. Zowel de gemeente als Haks gingen tegen het vonnis in hoger beroep. Volgens de gemeente kan Haks binnen nu en drie jaar de voorbereidingen en de ingebruikname van het nieuwe museum, dat eind volgend jaar geopend wordt en waarvan Haks de grote initiator is, afronden. Haks zal zich voornamelijk bezighouden met de nieuwbouw en het ontwikkelen van een inhoudelijk beleid voor het nieuwe museum. Een nieuw aan te stellen directeur middelen wordt belast met het financiële en personele beleid en het algehele beheer van het museum.

Haks werd 22 april geschorst door het college van B en W van Groningen, omdat tegen hem een strafrechtelijk onderzoek liep wegens fraude. Hij vocht zijn schorsing in een kort geding met succes aan en keerde na twee weken weer terug als directeur. Volgens de rechter had de gemeente Haks niet automatisch mogen schorsen en had met hem hierover moeten worden overlegd.