Franse munt bedreigd door zwakke economie

ROTTERDAM, 10 JULI. De Franse franc is gisteren op de valutamarkt sterk onder druk komen staan tegenover de D-mark in het Europese Monetaire Stelsel (EMS). De Franse munt bereikte een dieptepunt van 33,03 D-mark per 100. Dat is de laagste koers sinds 26 maart van dit jaar.

De koers van de franc ligt nu ruim 1,7 procent onder de spilkoers van de franc tegen de D-mark in het EMS. Een afwijking van 2,25 procent is maximaal toegestaan. Woensdag was de koers nog 33,42 D-mark. Handelaren spraken van paniekerige taferelen, maar steunaankopen door centrale banken bleven voor zover bekend achterwege.

Reden voor de zwakte van de franc zijn tegenvallende verwachtingen over de Franse economie, die gisteren werden gepubliceerd. Het Franse instituut voor de statistiek INSEE voorspelde dat de economie dit jaar met 1,2 procent krimpt en de investeringen met 5 procent dalen. De positie van de franc werd door de regering-Balladur vorige week nog sterker ingeschat dan die van de D-mark, die volgens Parijs zijn functie als anker van de EG-munten zou hebben verloren.

Premier Balladur noemde gisteren de geruchten over een devaluatie van de franc “dwaas”. Hoewel vorige maand enige diplomatieke spanning tussen Frankrijk en Duitsland ontstond na de Franse poging het monetaire roer in Europa over te nemen, menen economen dat Duitsland er alles aan zal doen om de positie van de franc te verdedigen.

De D-mark heeft ten opzichte van de franc aan kracht gewonnen na berichten dat de Duitse economie het dieptepunt van de recessie heeft bereikt en dat het Duitse ministerie van financiën ruim twintig miljard mark wil bezuinigen. Veel institutionele beleggers zijn de afgelopen dagen bovendien in Duitse aandelen en obligaties gestapt. Het nieuws versterkte de koers van de D-mark, ook tegenover de gulden. De Belgische frank werd gisteren meegesleept in de bedrukte stemming rondom de Franse munt.