Franse actie tegen Nederlandse handel; Bukman: steun Franse collega bij boycot tomaten

DEN HAAG, 10 JULI. Minister Bukman heeft zijn Franse collega Puech gevraagd afstand te nemen van boze tuinders in Nantes, die Franse handelaren in Nederlandse en Belgische tomaten hebben gedreigd met acties.

De Algemene Nederlandse Bond van Groenten- en Fruitexporteurs (ANBGF) had minister Bukman gevraagd “in het openbaar stelling te nemen” tegen mogelijke boycotacties. Volgens de ANBGF hanteerden de Fransen een “schaamteloze en on-Europese tomatenterreur”.

Ze doelden daarbij op enkele dreigementen van tuinders uit Nantes richting Franse handelaren. Op die manier wilden de Franse tuinders de invoer van tomaten uit Nederland en België stillegggen. De bond van Nederlandse exporteurs concludeerde op grond daarvan dat de Fransen blijkbaar niet in staat zijn een normale concurrentie op een vrije markt aan te gaan.

“De Franse tuinders zien blijkbaar geen kans om de consument een goed produkt aan te bieden tegen een concurrerende prijs”, aldus de ANBGF, die spreekt van een Franse “tomatenterreur”. De Belgische exporteurs hebben hun minister Bourgeois van landbouw gevraagd tegen de mogelijke boycotacties te protesteren. Deze reageerde al eerder positief op dit verzoek.

In 1992 exporteerde Nederland voor 255 miljoen gulden aan groenten naar Frankrijk. Op zijn beurt exporteerde Frankrijk voor 131 miljoen aan fruit en voor 64 miljoen aan groenten naar Nederland. Uit de cijfers over de eerste vijf maanden van 1993 blijkt een stijging van de export van Nederlandse produkten met 9 procent ten opzicht van 1992. De totale export aan groenten en fruit bedroeg vorig jaar ruim 5,5 miljard gulden.

Volgens de tuinders in Nantes dumpen de Nederlandse en Belgische tuinders tomaten van slechte kwaliteit. Zij hebben de handelaren daarom gevraagd deze niet meer te importeren.

Mochten de handelaren hier toch mee doorgaan, dan kunnen de tuinders “niet instaan voor eventuele uitbarstingen van woede”, zo lieten zij de handelaren 17 juni verontwaardigd weten.

Minister Bukman schrijft in zijn brief aan Puech te hopen dat “er van Franse zijde alles aan zal worden gedaan om een onbelemmerd handelsverkeer te garanderen”. Volgens de ANBGF maken de Franse tuinders zich schuldig aan “struikroverij”. Bukman heeft de brief ook naar Europees landbouwcomissaris Steichen gestuurd.