Foto: ROTTERDAM - Driehonderdzestig graden ...

Foto: ROTTERDAM - Driehonderdzestig graden Rotterdam bij zonsondergang, gefotografeerd vanaf de Euromast: “Het ligt vierkant hoog en hoekig/gekanteld in het tegenlicht”, zo schreef Jules Deelder.

Dit jaar blijft het hoogste gebouw van Rotterdam tot half elf 's avonds open. Tot 1989 bleef de Euromast in de zomermaanden tot negen uur open, na de verbouwing in dat jaar werd besloten om zeven uur dicht te gaan. “Maar zo langzamerhand vonden we het zonde dat de Euromast sluit wanneer Rotterdam op zijn mooist is. Zo'n bloedrode zonsondergang, wolkenkrabbers die flonkeren van de lichtjes, olieraffinaderijen als kerstboompjes aan de horizon, snelwegen vol rode en witte puntjes”, zegt J. van Rijn van Euromast BV lyrisch. Op het moment bestijgen elke avond enkele honderden bezoekers de Euromast. Jaarlijks trekt de toren ongeveer 250.000 gasten. (Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen)