Foto: Een relatief onbekend schilderij, dat Piet ...

Foto: Een relatief onbekend schilderij, dat Piet Mondriaan in 1896 naar een foto schilderde van prinses Wilhelmina, is vanaf deze week permanent te bezichtigen in het Rijksmuseum Paleis Het Loo te Apeldoorn.

Mondriaan was op dat moment 24 (acht jaar ouder dan de prinses) en leerling van de Rijksacademie in Amsterdam. Voor hij zich vanaf 1901 ging wijden aan landschappen en, nog later, abstract werk, maakte Mondriaan een beperkt aantal portretten. Het schilderij, dat eerder geëxposeerd werd op overzichtstentoonstellingen in 1900 en 1946, bevond zich tot voor kort in buitenlands particulier bezit. Het werd een half jaar geleden verworven door de stichting 's Konings Loo. die het aan het museum schonk. Het portret, dat de kroonprinses zes jaar na de dood van haar vader in halve rouw toont (een zwarte jurk en een grote, witte hoed met veren), is te zien in een kabinet in de buurt van haar speelkamer.