De eerste tien "superdagen' van de nieuwe Nedlloyd-baas

ROTTERDAM, 10 JULI. Leo Berndsen, de nieuwe bestuursvoorzitter van het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd, heeft tijdens de eerste tien dagen aan de top de wind flink mee gehad. De koers van het aandeel Nedlloyd, dat de afgelopen maanden een kwakkelend bestaan leidde op de Amsterdamse beurs, won tussen 1 en 10 juli drie gulden. Een simpele rekensom (koerswinst x aantal uitstaande aandelen) leert dat Nedlloyd in tien dagen tijd ruim 63 miljoen gulden meer waard is geworden.

De conclusie dat Berndsen zich daarvoor flink op de borst mag kloppen is fout. Een deel van de koerswinst is weliswaar toe te schrijven aan wat handelaren "de magie van de nieuwe leider' noemen, maar Leo Berndsen heeft in zijn eerste dagen vooral geluk gehad. Het zat hem op alle fronten mee.

Vrijwel daags nadat hij de voorzittershamer had overgenomen van zijn veel gekritiseerde voorganger Rootliep vertrok Berndsen naar de VS. Volgens de oud-Aegon-bestuurder was het hard nodig de beleggers aan de andere kant van de oceaan gerust te stellen. Nedlloyd was ondanks het verlies van 58 miljoen in 1992 en de weinig hoopvolle vooruitzichten nog niet verloren. Zijn boodschap was kort en duidelijk: Nedlloyd werkt keihard aan terugkeer van de winst. “Als dat er weer is, zijn alle problemen opgelost”, hield hij zijn Amerikaanse gehoor voor. Problemen waren er de afgelopen jaren genoeg. Vooral de band met de aandeelhouders liep schade op. Onder leiding van de door Rootliep verfoeide Noor Torstein Hagen zorgde een groep aandeelhouders voor jarenlange onrust door meer invloed op het beleid te eisen.

Hagens acties zijn inmiddels ten einde, zijn aandelenpakketten (vorig jaar nog bijna 30 procent) zijn verkocht. “We hebben ons belang tot bijna nul gereduceerd”, zegt Hagen desgevraagd. De nieuwe eigenaar van zijn aandelen zit in de VS en werd vorige week door Berndsen bezocht. “We hebben het pakket van Hagen de afgelopen weken via een constructie met put opties voor een mooi prijsje in handen gekregen”, zegt de Nederlandse Amerikaan E. de Mol van Otterloo van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij GMO die al een belang van vijf procent had. Naar zijn zeggen bezit GMO nu een belang van 12 procent in Nedlloyd. “Ons pakket is te groot, dat zullen we in de toekomst terugbrengen. Maar we kijken eerst nog even wat er met de koers gebeurt”, aldus De Mol van Otterloo (“Ik ben een Berndsen-supporter”) gisteravond vanuit Boston. GMO is nu de grootste aandeelhouder, gevolgd door het bedrijfspensioenfonds van Nedlloyd (9,24 procent), ABN Amro (7,14) en ING (5,15).

Nedlloyd profiteerde de afgelopen dagen van de sterke dollar. De koers van de Amerikaanse munt sloot gisteravond op 1,94 gulden. Nedlloyd wordt door analisten een “super dollar stock” genoemd omdat het concern in dollars wordt uitbetaald terwijl het kosten in guldens maakt. Verder wijzen analisten op de voorliefde van Amerikaanse beleggers voor recovery stocks, beursfondsen waarvan verwacht wordt dat de ergste crisis voorbij is en het herstel begint. “Deze week zei een belegger me: ik heb Philips gemist, dan stap ik nu maar in Nedlloyd”, vertelde een handelaar.

Berndsen mocht ook niet klagen over de positieve aandacht die enkele gerenommeerde effectenhuizen het concern onlangs gaven. Het Nederlandse Kempen & Co en het Britse Warburg gaven beide een koop-advies uit. De omzetten vlogen daardoor omhoog. “Vandaag halen we het miljoen nog wel”, zei een handelaar gistermiddag.

    • Max Christern