Bonden boos op Ballast Nedam

ROTTERDAM, 10 JULI. De vakbeweging heeft boos gereageerd op het plan van bouwonderneming Ballast Nedam om 200 allochtonen in dienst te nemen. Het bedrijf wil in ruil daarvoor een fors deel van de bouwopdrachten in de Amsterdamse Bijlmermeer uitvoeren.

De Hout- en Bouwbond CNV spreekt van “chantage”. Vice-voorzitter D. van de Kamp: “Eerst de order in de wacht slepen en als dank 200 allochtonen in dienst nemen, heeft alles te maken met winstbejag.”

De Bouw- en Houtbond FNV wil dat de gemeente wel de opdracht aan een bedrijf met goed personeelsbeleid voor allochtonen gunt, maar “Ballast Nedam gaat nu van de verkeerde kant uit”. Bij het bouwbedrijf bestaat tot op heden nog geen specifiek allochtonenbeleid.

Met de bouwopdrachten in de Bijlmermeer is in totaal tussen de 1,5 en 1,8 miljard gulden gemoeid. Ballast Nedam wil voor elke honderd miljoen gulden die zij mag bouwen, 200 allochtonen in dienst nemen. Deze mensen krijgen een opleiding tot bouwvakker en blijven, zolang de bouwopdrachten in de Bijlmermeer niet zijn afgerond, in dienst van Ballast Nedam.