Arrestaties wegens omkoping Suriname

DEN HAAG, 10 JULI. De politie in Den Haag heeft twee directeuren van Nederlandse im- en exportbedrijven aangehouden op verdenking van het betalen van steekpenningen aan hoge Surinaamse ambtenaren met het doel orders los te krijgen van de Surinaamse overheid. De ambtenaren zouden miljoenen guldens hebben gencasseerd. In verband hiermee zijn door de politie de afgelopen dagen 19 invallen gedaan.

Dit heeft de gemeentepolitie van Den Haag gisteren bekendgemaakt. De twee verdachten, de 46-jarige J.v.d.B. uit Zuid-Scharwoude en de 32-jarige J.v.d.R. uit Naarden worden verdacht van heling, omkoping, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Het betalen van steekpenningen door Nederlandse bedrijven is strafbaar, ongeacht de plaats van handeling, aldus de Haagse politie.

Bij de affaire zijn drie bedrijven betrokken: een in Amsterdam, een in Noord-Scharwoude en een inmiddels failliete onderneming in Capelle aan den IJssel. De bedrijven handelden “in alles waar je maar handel in kunt drijven”, aldus een woordvoerder van de Haagse politie. Het ging onder andere om voedsel, kleding en bouwmaterialen.

De politie kwam op het spoor van de omkopingen door onderzoek naar geldstromen. “Banken zijn verplicht transacties van meer dan 25.000 gulden te melden”, aldus de woordvoerder. Ambtenaren uit Suriname op hoge posten die onder meer zijn betrokken bij in- en uitvoer en over budgetten beschikken, plaatsten volgens de politie orders in Nederland. De bedrijven stuurden vervolgens te hoge rekeningen waarvan tot 25 procent naar de ambtenaren is gegaan.

Op 19 plaatsen zijn gisteren en eergisteren huiszoekingen verricht. Daarbij ging het om de vestigingen van de bedrijven en woonadressen van een aantal directeuren en belastingconsulenten. Ook werden de bankkluizen van de betrokken ondernemingen doorzocht.

Het onderzoek is in handen van het openbaar ministerie, dat wordt geassisteerd door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Beide onthielden zich van commentaar. De politie sluit niet uit dat er in de zaak nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. Volgens de FIOD is het de eerste keer dat Nederlandse bedrijven worden verdacht van het betalen van steekpenningen in Suriname.

De Surinaamse minister van justitie en politie, Girjasing, liet gisteren in de Surinaamse krant De Ware Tijd weten dat hij nog geen contact heeft gehad met de Nederlandse autoriteiten over deze kwestie. Minister Gobardhan (handel en industrie) zei dat hij niets te verbergen heeft. De Surinaamse rekenkamer, die volgens De Ware Tijd al eerder heeft gewezen op mogelijke gevallen van omkoping, heeft bij de regering aangedrongen op een onderzoek.