Ziekenhuis

In het ziekenhuis gebeurt niet zo veel waar je vrolijk van wordt. De dokters en de verplegers proberen er wat van te maken, als er iemand jarig is staat alles vol slingers en aan de muren hangen kunstwerken in vrolijke kleuren. Maar sinds bijna een jaar hangt er een kunstwerk op de kinderafdeling van het AMC in Amsterdam waar - zeggen ze - niemand blij van wordt. De patiëntjes niet en de mensen die er werken ook niet. Het is een enorm groot kunstwerk met de Franse titel: Mais où est la merde?, dat wil zo veel zeggen als: maar waar is de stront?

Het ziekenhuis wil het schilderij van de afdeling halen, ze vinden het te somber. De kunstenaar, Mirko Krabbé uit Amsterdam, wil dat absoluut niet, hij wil zelfs niet dat het ergens anders komt te hangen. Hij heeft daarom de rechter gevraagd het AMC te verbieden het te verplaatsen, met een boete van 15.000 gulden als ze het toch doen.

Het schilderij was een cadeau aan de kinderen die in het AMC liggen van de chauffeurs van Van Gend & Loos. Vorig jaar organiseerden zij een feestdag en namen ze de kinderen mee naar het Land van Ooit. Het leek ze aardig om iets aan de afdeling te geven. Dus keken ze in het telefoonboek naar bekende namen en haalden Mirko Krabbé eruit. Nu hebben ze spijt. Volgens een van de chauffeurs, Ron van Tol, konden ze het met Krabbé niet zo goed vinden en het schilderij vinden ze ook niks. “Het ziekenhuis mag het van ons veilen en van dat geld iets anders voor de kinderen kopen, iets vrolijks,” zegt hij.