Zeebonken met "tekeningen op hun armen' bij Sail '93

DEN HELDER, 9 JULI. Tussen de duizenden dagjesmensen lopen stoere scheepsjongens, veelal besnord en hun armen bezaaid met tatoeages. Ze weten zichzelf nauwelijks een houding te geven, ze dwalen over de kades. Hún haven is overgenomen door de gewone burger. “Kijk mam, die meneer heeft tekeningen op zijn arm”, roept een jongetje als hij de zeebonken passeert.

Het jaarlijkse Sail is gisteren in Den Helder officieus begonnen met de binnenkomst van de deelnemende zeilschepen. Sail wordt dit jaar samen met de Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Nederlandse Marine georganiseerd. Hoewel de manifestaties pas vandaag beginnen, waren er gisteren al tienduizenden mensen naar de haven van de marinestad afgereisd om de grote zeilschepen te zien binnenkomen. De meesten waren een tikje teleurgesteld, omdat de organisatie had beloofd dat de hele dag schepen zouden binnenvaren. Met af en toe een schip, meestal met de zeilen gestreken, was dat minder spectaculair dan velen hadden verwacht. “Er gebeurt helemaal niks”, moppert een amateur-fotograaf. “Ze beloven je van alles, maar ik zie maar één schip.”

Aan de kop van de haven hebben de dagjesmensen zich prinsheerlijk in het gras genesteld. Voorzien van verrekijkers en fototoestellen wachten ze op de binnenkomende schepen. Boven hen cirkelt luidruchtig een marine-helikopter. Enkelen wagen zich op de kop van de pier, waar ze bijna van afwaaien. Het riekt er naar vogelpoep en naar een dode eend die in een staat van beginnende ontbinding is. Jongetjes die zich aan de rand van het water wagen, worden door angstige ouders teruggeroepen. Het "Kom hier' wordt vele malen geschreeuwd.

Al om negen uur gisterochtend was de trein afgeladen met de veteranen voor de Vlootdagen. Duizenden Nieuw-Guineagangers, getooid met badges, dasspelden en medailles van de marine stapten met een zekere gewichtigheid in de bussen die voor hen op het station klaarstonden. “Oh, we hebben zelfs een politie-escorte”, roept een echtgenote enthousiast als ze een motoragent ziet. Over de kades schalt "Mijnheer de President' van pacifist Boudewijn de Groot.

Onder toeziend oog van het veelkoppige publiek kwamen gisteren enkele windjammers de haven van Den Helder binnenvaren. 's Middags trok vooral het Russische schip "Mir' ("Vrede') de aandacht van de dagjesmensen. Met windkracht vijf vol in de zeilen voer het trots over het Marsdiep tot ruim honderd meter voor de haven, waar de zeilen werden gestreken. Even later werd de 110 meter lange driemaster door twee sleepboten van de Nederlandse Marine de haven in geloodst. De Mir, gebouwd in 1987, ligt nu naast zijn vijf jaar oudere Poolse zusje, de "Dar Mlodiezy'. Beide zijn gebouwd op de Leningwerf in Gdansk. Het grootste zeilschip van Sail Den Helder, de Russische Sedov, is vanochtend voor de haven voor anker gegaan. De windjammer kan nog niet naar binnen wegens de sterke dwarsstroom. De 124 meter lange viermasterbak is een uitgesproken snelzeiler en dé attractie van Sail '93.

De organisatie heeft voor het evenement 200 vrijwilligers en 600 mariniers ingezet. Het nautische festijn is vooral afhankelijk van mooi weer. Gisteren was er een strakblauwe hemel boven het "Gibraltar van het Noorden', maar voor vandaag en het weekeinde zijn de voorspellingen somber.