VN gaan installaties van Irak verzegelen

BAGDAD, 9 JULI. Een nieuwe missie van de Verenigde Naties gaat morgen naar Irak om apparatuur tijdelijk te verzegelen waardoor twee proefterreinen voor raketten bij Bagdad onbruikbaar worden. De maatregel volgt op de weigering van Irak de plaatsing van videocamera's op de terreinen te accepteren zolang er geen versoepeling van het VN-handelsembargo tegenover staat. Een VN-zegsman in Bagdad had de indruk dat de Iraakse regering de verzegeling wel zal aanvaarden.

De verzegeling van de apparatuur werd gisteren bekendgemaakt door de voorzitter van de speciale VN-commissie die toeziet op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens, Rolf Ekeus. In een brief aan de Veiligheidsraad van de VN legde hij uit dat Irak ter plaatse raketten kan testen met een bereik van meer dan 150 kilometer, die het land krachtens de bestandsvoorwaarden na de oorlog om Koeweit niet meer mag bezitten. Ekeus onderstreepte voorts dat het noodzakelijkerwijze om een tijdelijke maatregel gaat.

De Russische VN-ambassadeur, Joeli Vorontsov, waarschuwde dat de Veiligheidsraad geen andere keus heeft dan de faciliteit te sluiten, “aangezien we er zeker van zijn wat daar gebeurt” en te eisen dat zij wordt vernietigd als de Irakezen “niet bij zinnen komen”. Ook een Westerse diplomaat voorzag die mogelijkheid.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, sloot nieuw gebruik van geweld niet uit. Maar andere diplomaten wezen erop dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, daarvan geen voorstander is zolang de onderhandelingen met Irak aan de gang zijn over een beperkte hervatting van de olie-export om voedsel en medicijnen en ook de activiteit van de speciale commissie te betalen. Boutros-Ghali noemde de eerste drie zittingen van dit overleg gisteren “zeer positief”, maar waarschuwde dat het “zeer gecompliceerde” proces tijd zal vergen. Bagdad heeft tot dusverre de strikte VN-controle op de olie-export en voedsel-import afgewezen als schending van zijn soevereiniteit. (Reuter, AP, AFP)