Twee ton tipgeld in RaRa-zaak

DEN HAAG, 9 JULI. De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft tweehonderdduizend gulden uitgeloofd voor de tip die leidt tot aanhouding van de daders van de bomaanslag op het ministerie van sociale zaken van vorige week. Dat heeft officier van justitie mr. F. Slits in Den Haag gisteren meegedeeld. De affiches met de beloning hangen vanaf vandaag op de politiebureaus.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie is de beloning de hoogste die ooit in Nederland door justitie is uitgeloofd. Tot op dit moment bedroeg het hoogste tipgeld 150.000 gulden, uitgeloofd voor beslissende informatie over de IRA-aanslag in Roermond, waarbij twee Australische toeristen om het leven kwamen.

De aanslag op het ministerie is in een brief opgeëist door de actiegroep RaRa. Volgens Slits wil justitie met het tipgeld duidelijk maken “zeer groot belang te hechten aan een snelle aanhouding van de daders.” Het hoge tipgeld moet gezien worden als “het benutten van alle mogelijkheden”, aldus de officier, die ontkent dat het onderzoek naar de aanslag is vastgelopen.

Volgens Slits hangt de hoogte van het tipgeld samen met de ernst van het delict. De veiligheid van de staat is in het geding, aldus Slits. Wel erkent de officier dat “de beloningen die tot dusver zijn uitgeloofd, niet zo succesvol zijn gebleken”. Slits hoopt dat het verhoogde tipgeld wel effect heeft. Bij de aanslag op het ministerie van binnenlandse zaken en het woonhuis van staatssecretaris Kosto (justitie) in Grootschermer in november 1991, die ook door RaRa werd opgeëist, heeft justitie geen tipgeld uitgeloofd. Volgens Slits meende justitie indertijd dit middel niet nodig te hebben.

Particulieren loven vaak hogere tipgelden uit dan justitie. Het bureau ESIS-international beloofde onlangs namens verzekeraars 6,5 ton voor de oplossing van een roof op Schiphol. Het levensmiddelenconcern Ahold stelde een bedrag tot een miljoen gulden beschikbaar voor informatie over de daders van een overval op een filiaal in Oosterbeek.