Turks protest tegen fundamentalisme

ISTANBUL, 9 JULI. Meer dan 100.000 mensen hebben gisteren in Istanbul de begrafenis bijgewoond van twee van de 36 slachtoffers van een door moslim-extremisten aangestoken hotelbrand in de Oostturkse stad Sivas.

De begrafenis werd een massaal anti-fundamentalistisch protest, zoals eerder deze week al in de hoofdstad Ankara gebeurde. “Weg met het fundamentalisme”, “Turkije wordt geen Iran” en “de mullahs naar Iran” waren onder de leuzen die in Istanbul werden aangeheven. De Turkse ministerraad besloot gisteren de gouverneur van de provincie Sivas en de politiecommandant van de stad te ontslaan wegens “onachtzaamheid” tijdens de incidenten van 2 juli. De fundamentalistische burgemeester van de stad is geschorst hangende het onderzoek naar de gebeurtenissen. (AFP, AP)