Speculanten drijven goudprijs sterk op

ROTTERDAM, 9 JULI. De goudprijs is de afgelopen maanden spectaculair gestegen. Belandde dit edelmetaal begin maart nog op een dieptepunt van 326,45 dollar per troy ounce, deze week steeg de prijs in Londen tot ruim 395 dollar.

Hoewel sommige handelaren speculeren er al op dat binnen enkele dagen het goud meer dan 400 dollar per troy ounce (31 gram) zal opbrengen, daalde de prijs vandaag met ruim 4 dollar per ounce. “Bij 400 dollar per ounce zou de magische grens zijn overschreden”, zegt Wijsman, chef edelmetalen van de in Roterdam gevestigde bank HBU. Of de daling weer wordt omgezet in een stijging van de goudprijs, durft Wijsman op dit moment nog niet te voorspellen. “Als het goud straks op 420 dollar uitkomt, zie ik pas echt perspectief in de markt. Dan is de kans aannemelijk dat de prijs doorschiet naar 440 of 460 dollar”, zegt hij.

In het verleden nam de vraag naar goud toe als de economische situatie verslechterde en de kans op inflatie dreigde. Dat klassieke argument heeft volgens Wijsman echter weinig te maken met de huidige wereldwijde gold rush. “Goud is op dit moment enorm in de publiciteit en dat trekt speculanten aan”, zegt Wijsman. Die publiciteitsgolf is begonnen in de Verenigde Staten, waar de geruchtmakende fondsmanager George Soros enkele maanden geleden besloot "in het goud te stappen'. Het voorbeeld van Soros, die vorig jaar bijna een miljard dollar verdiende door te speculeren tegen het Britse pond en de Italiaanse lire, werd snel gevolgd door andere beleggers.

“Soros zal aan het goud een hoop verdiend hebben. De andere beleggers moeten oppassen dat ze straks niet met een luchtbel blijven zitten”, lacht Th. G. Keuter, algemeen directeur van het edelmetaalbedrijf Drijfhout. Voor Drijfhout, dat handelt in goud maar geen speculatieve posities inneemt, maakt het niet uit of de prijs stijgt of daalt. “Wij hebben profijt van alle schommelingen”, aldus Keuter. Ook hij ziet de publiciteit als de belangrijks opdrijver van de prijs, al spelen argumenten als de toegenomen instabiliteit van een aantal valuta's volgens Keuten ook nog een rol, evenals de toegenomen vraag naar goud vanuit de Aziatische groeilanden.