SLAKKEN MET KRUIDENBOTER

Dit voorgerecht stond naar ik me heb laten vertellen zo'n twintig jaar geleden op vrijwel elke menukaart van Franse bistro's in Nederland. Tegenwoordig is het passé. Hetzelfde geldt voor tijd- en menugenoten als soufflés en uiensoep. Is men tegenwoordig misschien zo bezig met origineel te zijn dat men de klassiekers laat sloffen? In elk geval kan dit oude voorgerecht ook met hedendaags keukengereedschap als een magnetron worden bereid.

Voor 4 personen:

Kruidenboter

2 tenen knoflook

klein handjevol peterselie

1 eetlepel droge witte wijn

2 eetlepels gesnipperde bieslook

150 g zachte boter

2 theelepels zout, of naar smaak

versgemalen peper

24 grote slakken

24 slakkenhuisjes

Doe alle ingrediënten voor de kruidenboter in een keukenmachine en draai tot alles goed gemengd is. Hak anders de knoflook en de peterselie fijn en meng in een kom met de rest van de ingrediënten. Schep met een theelepel wat kruidenboter in een slakkenhuisje. Stop er dan één slak in en bedek die met nog wat kruidenboter. Vul de rest van de slakkenhuisjes op dezelfde manier. Schik de gevulde slakkenhuisjes naast elkaar (en rechtop!) in een passende magnetronschaal. Dek die af en zet circa 1 1/2 tot 2 minuten in de magnetron op 70% (650 watt), of tot de boter gesmolten is en borrelt. Schik de slakken op vier borden. Dien onmiddellijk op en geef er knapperig stokbrood bij.

    • Kim Maclean