Russische marine beschermt eigen koopvaardijvloot

MOSKOU, 9 JULI. De Russische vloot in de Stille Oceaan gaat koopvaardijschepen en vissers beschermen na een Chinese aanval op een vrachtschip.

Dat heeft het Russische persbureau Itar-Tass gemeld. Volgens woordvoerders van de Russische marine hebben Chinese patrouilleboten dit jaar al meer dan tien keer getracht Russische schepen aan te houden en op te brengen. Het meest recente incident had woensdag plaats, toen een Chinese patrouilleboot het Russische vrachtschip Valeri Volkov in de Oostchinese Zee aanviel. Het schip, op weg van de Russische haven Vladivostok naar Xingang in China, werd beschoten vanaf een schip dat geen vlag voerde, maar door Chinezen werd bemand. Volgens Moskou zijn de incidenten een Chinese represaille voor een Russisch verbod op visvangst door Chinezen in de Zee van Ochotsk. (AP)