Opvallend veel zangeressen bij North Sea Jazz Festival

North Sea Jazz Festival 1993 rechtstreeks uit Den Haag: vanavond Ned.3, 21.45-22 00u en van 23.11-23.56u, zaterdag Ned.3, 0.20-1.05u en zondag Ned.3, 23.20-1.10u. Vrijdag 16 juli, Ned.3, 21.15-22.00u het eerste deel van een zesdelige serie terugblikken.

Een extra zangeres is nooit weg lijkt de gedachte achter het 18e North Sea Jazz Festival dat vanavond in Den Haag begint. Oscar Peterson ziek? Hup, nog een zangeres erbij. Nieuw is het niet; speelden vocalisten in de geschiedenis van de jazz slechts een rol in de marge, op festivals waren ze altijd volop te vinden, vanaf de eerste feestjes in Newport ('54) en Monterey ('58). Ook North Sea presenteerde ze met liefde, van gladde baritons en lispelende tenoren tot geweldige schreeuwers met het hart op de tong. Ook nu zijn er weer mannen die hun mond komen roeren, bij voorbeeld George Benson (met snor), B.B. King (met snor) Dr. John (met snor en baard) en The Blind Boys of Alabama (met zonnebrillen op). Veel talrijker zijn echter de zingende vrouwen omdat die nu eenmaal "beter ogen'. Dat jazz vooral voor de oren bestemd zou zijn, is een hardnekkig misverstand dat de NOS dit jaar voorgoed uit de wereld gaat helpen. Dus mogen we ons verheugen op de aanblik van blues shouter Linda Hopkins, alom bekend om haar smaakvolle toiletjes. En ons vergapen aan de enorme "satchelmouth' van Rachelle Ferrell die hopelijk nog steeds haar beugeltje draagt. Camera 1 inzoomen!!! En weddenschappen afsluiten op de kleur haar waar Etta James dit jaar mee te voorschijn komt. Vrouwelijke vocalisten, je blijft er naar kijken.

Voor de bezoekers in Den Haag wordt het dus vast nog rennen, met wanhopige blikken op het festival spoorboek. Want hoe krijg je ze allemaal te zien ? Millie Jackson, Mathilde Santing, Flora Purim, Karin Krog, Denise LaSalle, Shirley Horn, Gabrielle Goodman, Deborah Brown, Denise Jannah, Chaka Kahn, Ann Peebles en nog vele anderen, onder wie de onvergetelijke Maria Karafizeiva, echtgenote van de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov. Gelukkig zijn er ook vocalisten die zich hebben verenigd zodat de kijker in één blik een heel stel kan pakken. De uit Brussel afkomstige meidengroep Zap Mama, de New York Voices met daarin ook twee knullen, de Gospel Hummingbirds, en je weet maar nooit wat je anders zou missen: het Enterprise Starship High School Show Choir, helemaal uit Californië. De aandacht voor het zingen heeft natuurlijk met identificatie te maken. Met succes blazen op een stuk koper of trekken aan een stel snaren is maar enkelen gegeven. Terwijl zingen natuurlijk open staat voor iedereen die A kan zeggen. Het North Sea Jazz Festival is een kleurig schouwspel dat men met open mond mag gadeslaan.

    • Frans van Leeuwen