Onderzoek naar "Bad Kleinen' duurt nog weken

BONN, 9 JULI. Het onderzoek naar de precieze toedracht van de schietpartij in Bad Kleinen, waarbij een lid van de RAF en een Duitse agent werden gedood, gaat “nog weken” duren.

Dit heeft een woordvoerder van de officier van justitie in Schwerin gisteren meegedeeld. Het ingelaste debat in de Bondsdag, begin volgende week, zal waarschijnlijk nog weinig opheldering brengen.

Bij de arrestatie van twee RAF-verdachten, vorige week zondag op het station van het Mecklenburgse plaatsje Bad Kleinen, kwam de 40-jarige RAF-verdachte Wolfgang Grams om door een kogel in het hoofd, en werd tevens een lid van het anti-terreurcommando GSG-9 van de Duitse grenspolitie gedood. De justitie-woordvoerder wees erop dat de verhoren van de 54 leden van de GSG-9 en de Duitse recherche (BKA) die bij de arrestatie betrokken waren nog dagen zullen duren. Bovendien hebben zich intussen passagiers van twee treinen die tijdens de arrestatie in het station stonden als getuigen gemeld, terwijl de drie medische onderzoeken (in Lübeck, Münster en Zürich) op het lijk van Grams nog slechts voorlopige conclusies hebben opgeleverd.

Die conclusies botsen aangaande de vraag of Grams al dan niet met zijn eigen wapen is gedood toen hij, nadat hij een GSG-9-man had doodgeschoten en zelf al door drie politiekogels was geraakt, op de rails in het station lag. Ook botsen nog steeds getuigenverklaringen over de vraag of hij op de rails door leden van de GSG-9 van zeer dichtbij is geëxecuteerd. Sommige getuigen zeggen uitdrukkelijk dat zij dat hebben gezien, anderen verklaren dat niet meer op hem geschoten is nadat hij van een perron op de rails gevallen was. Zijn lijk is voor eventuele hernieuwde sectie in beslag genomen, de advocaat van zijn ouders heeft dat gevraagd.

Kanselier Helmut Kohl wil begin volgende week zelf met SPD-voorzitter Rudolf Scharping spreken over de vervanging van de eergisteren ontslagen procureur-generaal, Alexander von Stahl (FDP). Aan de orde zal daarbij vermoedelijk ook een nieuwe opzet van de veiligheidsdiensten en hun onderlinge verhoudingen komen. De foute en tegenstrijdige inlichtingen die Stahl, de grenspolitie en de landelijke recherche (BKA) over de voorbereiding en uitvoering van de actie in Bad Kleinen gaven, hebben in de Bondsdag al geleid tot suggesties om de GSG-9 op te heffen of te integreren in speciale mobiele maar regionale politiecommando's. Ook vraagt de SPD om het ontslag van BKA-chef Hans-Ludwig Zachert.

Voor de benoeming van een nieuwe procureur-generaal is instemming nodig van de Bondsraad, waarin de oppositionele SPD een meerderheid heeft. Dat Kohl heeft aangekondigd nu zelf met Scharping te willen overleggen, betekent ook een tikje op de vingers van minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), die zo iemand aan de bondspresident moet voorstellen. Zij had eerder deze week zonder ruggespraak met de SPD haar partijgenoot Jörg van Essen, een lid van de Bondsdag, gevraagd, maar die had voor de eer bedankt.