Océ verwacht halvering van winst over '93

ROTTERDAM, 9 JULI. Kopieerapparatenfabrikant Océ-van der Grinten heeft in het tweede kwartaal van haar boekjaar 1992/93 bijna de helft minder verdiend. De raad van bestuur verwacht dat het resultaat over het tweede halfjaar “niet belangrijk hoger” zal zijn dan dat over dezelfde periode van 1993.

Océ-van der Grinten heeft de kwartaalcijfers vanmorgen bekend gemaakt. Het tweede halfjaar loopt tot 30 november. De netto winst over de maanden maart, april en mei kwam uiteindelijk uit op 16 miljoen gulden. Een eerder uitgesproken verwachting over verbetering van het resultaat is teruggenomen. De nu uitgesproken verwachting ten aanzien van de jaarwinst betekent een flinke daling. Over het vorige boekjaar bedroeg de winst nog 87,3 miljoen gulden, een jaar daarvoor zelfs nog 100,9 miljoen gulden.

De kwartaalcijfers werden vanmorgen door analisten als “licht teleurstellend” getypeerd. Met name de omzetdaling op de tekenkamermarkt - door Océ zelf beschouwd als graadmeter voor de stand van de economie omdat hier de orders voor investeringen binnenkomen - viel tegen. De omzet in de tekenkamermarkt daalde in het eerste halfjaar met 11 procent tot 559 miljoen gulden.

De koers van het beursgenoteerde Océ steeg vanmorgen kort na publicatie een gulden tot 52,50 gulden. In de loop van de morgen zakte het aandeel, ondanks de recordstemming op de Amsterdamse beurs, iets terug. Omstreeks het middaguur was het aandeel nog 52,20 gulden waard.

Océ wijt de daling van omzet en winst in het afgelopen kwartaal voor een groot deel aan het lage niveau van de economische bedrijvigheid in Europa. De totale omzet van het concern uit Venlo daalde in het eerste halfjaar van 1347 miljoen gulden tot 1251 miljoen gulden. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet 642 miljoen gulden tegen 696 miljoen gulden in hetzelfde kwartaal van het vorig boekjaar.

Over het eerste halfjaar viel de winst 48 procent terug tot 26,7 miljoen gulden. Over dezelfde periode in het vorige boekjaar bedroeg de winst nog 51,2 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat van Océ zakte in het tweede kwartaal met 28 procent tot 42 miljoen gulden. De omzet in de kantorenmarkt daalde met 4 procent tot 692 miljoen gulden.

De resultaten van Océ-van der Grinten staan al enige tijd onder druk. “Naast de economische recessie heeft ook de waardedaling van een aantal voor Océ belangrijke valuta's zoals het Britse pond, de Italiaanse lire en de Spaanse peseta het afgelopen jaar een duidelijk negatief effect op de resultaten gehad”, zei een woordvoerder van het concern vanmorgen. Bij Océ, waar 12.000 mensen werken, loopt op dit moment een kostenbesparingsprogramma om het margeverlies op te vangen.

De omzet en het resultaat van Océ in de Verenigde Staten namen het tweede kwartaal verder toe.