Nederlander krijgt levenslang voor smokkel hasjiesj

ROTTERDAM, 9 JULI. De 34-jarige Nederlandse drugssmokkelaar M.L.A.D., die op 3 november vorig jaar in Algerije werd gearresteerd met 2,382 kilo hasjiesj in zijn kampeerauto, is gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Het is de zwaarste straf die in Algerije aan een drugsmokkelaar is opgelegd, sinds de onafhankelijkheid van het land in 1962. Zijn vriendin, de 36-jarige M.R., die samen met hem terechtstond, is vrijgesproken, zo heeft het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt.

De man kreeg tevens een boete opgelegd van 10.000 dinar (ruim 8.000 gulden) wegens smokkel van handelswaar met een marktwaarde van 25 miljoen gulden. De douane had zich daartoe tijdens het proces als civiele partij gevoegd. De verdachte werd tijdens de zitting bijgestaan door twee Algerijnse advocaten. Daarnaast hebben een Nederlandse diplomaat en een vertegenwoordiger van de christelijke gemeenschap in Algerije het proces bijgewoond.

D. kan nog in beroep gaan, maar bronnen in Algiers melden dat alleen diplomatieke druk uit Nederland iets kan wijzigen aan het lot van de veroordeelde. De twee stonden terecht in Tlemcen, een grensplaats in het westen van Algerije.

Zij waren vorig jaar aan de grens met Marokko gearresteerd met hasjiesj, die in een dubbele wand van hun kampeerauto was verstopt. Ze werden gesnapt in het plaatsje Maghnia.

Voor dit vergrijp - volgens de Algerijnse wet een misdaad tegen de nationale gezondheid - krijgen smokkelaars doorgaans zeer hoge straffen, variërend van twintig jaar cel tot de doodstraf, zo zegt A. Berkhout van de Nederlandse ambassade in Algiers.

Het is het eerste proces wegens drugssmokkel waarbij buitenlanders zijn betrokken sinds juni vorig jaar, toen een Italiaan tot twintig jaar gevangenisstraf werd veroordeeld door de rechtbank van Tlemcen, terwijl zijn vriendin werd vrijgelaten. Zij waren gepakt met 444 kilogram cannabis. De zwaarste straffen werden aan twee Algerijnen opgelegd, die twee jaar geleden wegens het bezit van 42 kilo cannabis 30 en 35 jaar celstraf kregen.

Eind 1991 is een andere Nederlander in Algerije opgepakt wegens hasjsmokkel. Hij zou hebben gepoogd anderhalve ton hasj te verschepen naar Marseille. In eerste instantie werd ook hij veroordeeld tot twintig jaar celstraf, een vonnis dat vorig jaar in hoger beroep werd omgezet in twaalf jaar, aldus Berkhout.

Algerije is voor drugssmokkelaars zowel een markt als een doorvoerland naar Europa, Libië en Tunesië. Slechts een klein deel van de verdovende middelen die in Marokko worden geproduceerd worden in Algerije gebruikt. De drugsvangsten blijven evenwel tot een paar ton per jaar.