Moslim-leider Nigeria kiest partij

LAGOS, 9 JULI. De schatrijke Moshood Abiola, die de inmiddels geannuleerde Nigeriaanse presidentsverkiezingen van 12 juni won, blijft zich verzetten tegen pogingen hem buitenspel te zetten. Gisteren kreeg hij daarbij onverwachts steun van een invloedrijke moslim-leider.

Sultan Ibrahim Dasuki sprak zich gisteren uitdrukkelijk uit voor Abiola, die volhoudt dat hij de rechtmatig verkozen president van het land is. Dezelfde Dasuki had tot dan toe aan de kant gestaan van de huidige militaire president, Ibrahim Babangida. De steun van de geestelijk leider voor Abiola is volgens waarnemers opmerkelijk omdat hij evenals Babangida tot de Hausa-stam behoort, terwijl Abiola deel uitmaakt van de rivaliserende Yoruba-stam. Ongeveer de helft van de Nigeriaanse bevolking bestaat uit moslims.

“In de islam is geen plaats voor etnische rivaliteit”, aldus Dasuki. “Er bestaat geen andere weg om een nationale ramp af te wenden dan het beëdigen van Moshood Abiola op 27 augustus 1993.” Dit is de datum die Babangida steeds heeft genoemd voor het overdragen van de macht aan een nieuw burgerlijk bestuur.

Woensdag werden Babangida en de twee voornaamste politieke partijen van het land, die overigens door de president zelf in het leven waren geroepen, het eens over de vorming van een voorlopige nationale regering, die op 27 augustus moet aantreden. Het is onduidelijk of hierin ook plaats is voor Abiola.

Abiola's eigen partij, de Sociaal-Democratische Partij, verklaarde zich eveneens akkoord met dit compromis. Maar Abiola liet weten dat hij er nog steeds van uit gaat dat hij president zal worden. “Daarover valt niet te onderhandelen”, zei hij. (AP, Reuter)