Kerncentrales India na incident tijdelijk dicht

NEW DELHI, 9 JULI. India heeft besloten zijn acht kerncentrales een voor een te sluiten nadat uit een onderzoek was gebleken dat een brand in een van de nucleaire installaties in maart van dit jaar was ontstaan door een inbreuk op de veiligheidsvoorschriften.

Het onderzoek in de Narora-kerncentrale in Uttar Pradesh wees uit dat de brand van dit voorjaar was ontstaan door een probleem met de schoepen van twee stoomturbines en door een onregelmatigheid in het elektrische bedradingssysteem. Door de brand, waarbij voor zover bekend geen radio-actieve straling vrijkwam, werd automatisch de centrale stilgelegd. Volgens de onderzoekers had het ongeluk voorkomen kunnen worden als de regels beter waren nageleefd.

De Indiase raad voor toezicht op kernenergie in Bombay droeg naar aanleiding van het onderzoek de centrales op om vanaf 31 juli om beurten hun deuren te sluiten en hun turbines en generators grondig te inspecteren. De raad drukte de centrales op het hart om er voor te zorgen dat hun veiligheidscontroles streng genoeg zijn.

India is er in het verleden bij herhaling van beschuldigd dat het de controle op de veiligheid bij zijn nucleaire programma onvoldoende in acht neemt. Ook zou India geen raad weten met zijn radio-actieve afval. Milieu-activisten beweren dat mensen in de gebieden rondom de centrales bij Tarapur, Narora en Rawatbatha door blootstelling aan het radio-actieve afval ziek zijn geworden.

De Indiase regering heeft deze beschuldigingen steeds verworpen en New Delhi is van plan de komende tien jaar nog eens een vijftiental kerncentrales te bouwen. (AP)