Japanse kroonprinses spreekt alle talen

TOKIO, 9 JULI. Als waarlijk de kroonprinses schitterde Masako gisteravond aan het banket dat de keizer en de keizerin van Japan de acht wereldleiders aanboden in de Homei-den Hal van het keizerlijke paleis, met rechts van haar president Bill Clinton van de VS en links van haar president Boris Jeltsin van Rusland. Masako, voorheen carriérediplomaat, spreekt Engels en Russisch.

Wat er tussen deze drie is besproken is het geheim van Tokio, zij het dat de Japanse media vandaag allemaal de foto met de drie hoge gasten prominent publiceerden en ook het Franse menu verklapten, inclusief de sake die werd geschonken. Masako spreekt ook vloeiend Frans.

President François Mitterrand van Frankrijk zat tussen de keizer en de keizerin. Onder de 109 gasten, die bij de entree werden begroet door kroonprins Naruhito en de kroonprinses, waren ook Hillary Clinton en Naina Jeltsin, de echtgenotes van respectievlijke de Amerikaanse en Russische president. Bondskanselier Helmut Kohl nodigde naar verluidt het kroonprinselijke paar uit om volgend jaar op bezoek in Duitsland te komen, waar dit najaar de keizer en de keizerin zullen worden ontvangen die verder nog Italië en België zullen bezoeken. Ook de Belgische minister-president, Dehaene, was gisteravond aanwezig, België bekleedt momenteel het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap. Volgend jaar gaan de keizer en de keizerin naar Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk. Een bezoek aan Nederland staat niet op het programma, hoewel koningin Beatrix en kroonprins Alexander in november 1992 een staatsbezoek brachten aan Japan.

Voor het galadiner luisterden de gasten in de Sjunjuno-ma Hal naar “Muziek en Dans van het Keizerlijke Hof”. Om tien uur gisteravond was het keizerlijke banket afgelopen.