Herstel van Volkswagen is ingezet

BERLIJN, 9 JULI. De autofabrikant Volkswagen verwacht in het derde kwartaal van dit jaar weer winst te maken en over 1993 als geheel quitte te draaien. Het bedrijf ziet af van de bouw van een nieuwe fabriek in Spanje. Dat heeft topman Ferdinand Piech gemeld in een interview met de Duitse krant "Die Welt'. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte VW nog een verlies van 1,25 miljard mark. “In 1993 is Volkswagen uit de rode cijfers. De eerste fase van ons streven is dan bereikt”, aldus Piech.

De bestuursvoorzitter liet verder weten dat de bouw van een zeer geavanceerde fabriek in Spanje niet doorgaat. Tot grote teleurstelling van de nieuwe inkoopdirecteur bij VW, Jose Ignacio Lopez, die in maart bij VW aantrad om de produktiekosten te drukken. De bouw van de fabriek in Lopez' geboortestreek, Spaans Baskenland, was één van zijn grote wensen.

Lopez komt van VW's concurrent General Motors. Hij vertrok onder meer omdat GM in Noord-Spanje geen fabriek wilde bouwen. De Spanjaard droomde ervan 's werelds goedkoopste auto te bouwen in veel minder tijd dan de twaalf uur die er in Japan voor de vervaardiging van een kleine auto staat. Lopez werd bij VW binnengehaald om het bestand aan leveranciers uit te dunnen en hen en passant te dwingen hun prijzen te verlagen. Piech roemt in het interview de werkwijze van zijn directeur. VW wil het aantal leveranciers verminderen van de huidige 1.500 tot ongeveer honderd. (Reuter)