Halcion-gebruikers eisen 2,5 miljoen

ARNHEM, 9 JULI. Vijfentwintig voormalige gebruikers van het slaapmiddel Halcion hebben gisteren een voorschot van 2,5 miljoen gulden geëist op een schadevergoeding van de geneesmiddelenfabrikant Upjohn.

Ook vorderden de voormalige gebruikers van het slaapmiddel een eindoordeel over de aansprakelijkheid van het bedrijf. Het middel Halcion kwam in 1979 in opspraak, nadat ernstige bijwerkingen werden geconstateerd zoals zelfmoordneigingen, depressiviteit, waarnemingsstoornissen. Upjohn heeft tot nu toe ontkend dat de bijwerkingen het gevolg zijn van het gebruik van het middel. Al in 1987 heeft het Hof in Arnhem in beginsel geoordeeld dat Upjohn onrechtmatig heeft gehandeld door het middel in een tabletsterkte van 1 milgram in de handel te brengen. In Amerika werd al jaren geleden de sterkte van Halcion-tabletten teruggebracht naar 0,25 milligram.