Eis vijf jaar voor bevrijding per helikopter

DEN BOSCH, 9 JULI. De 25-jarige R.L. uit Uden, die in januari zijn zwager met een helikopter bevrijdde uit Huis van Bewaring in Grave, ontkent de helikopter te hebben gekaapt en de piloot te hebben bedreigd met een gaspistool.

De officier van justitie mr. Revis eiste gisteren voor de rechtbank van Den Bosch vijf jaar gevangenisstraf tegen de verdachte. Een strenge straf was op zijn plaats, meende de officier, omdat hulp bij bevrijdingen zo onaantrekkelijk mogelijk moet worden gemaakt. De raadsvrouw van R.L. zei echter dat piloot 30.000 gulden had gekregen voor zijn medewerking in de bevrijding. De zwager van R.L., die nog steeds op vrije voeten is, schrijft in een brief aan de raadsvrouw van de verdachte dat hij de piloot “op beide wangen heeft gekust”. De piloot is eerder als verdachte aangehouden, maar volgens justitie was hij niet betrokken bij de ontsnapping. De raadsvrouw verbaasde zich erover dat een storting op de rekening van de piloot van 10.000 gulden niet nader was onderzocht. De piloot heeft verklaard dat het een terugbetaling was van een lening van een familielid. Uitspraak 22 juli.