Egyptische krijgsraad berecht 770 extremisten

KAIRO, 9 JULI. De Egyptische autoriteiten hebben gisteren de vervolging van nog eens 770 moslim-fundamentalisten wegens (plannen tot) bomaanslagen en moorden op publieke persoonlijkheden doorverwezen naar militaire rechtbanken. De processen beginnen volgende week in Kairo en Alexandrië. Het besluit daartoe volgt op de executie van zeven moslim-extremisten die in april door een militaire rechtbank ter dood waren veroordeeld.

De aankondiging van de nieuwe grote processen en de executie van de grootste groep mensen in tientallen jaren in Egypte onderstrepen de vastbeslotenheid van president Mubaraks regering de gewelddadige fundamentalistische campagne voor een islamitisch bewind te stuiten. De regering ziet de campagne, die het toerisme zwaar heeft getroffen, als een door Iran en Soedan gesteunde internationale samenzwering.

De 770 nieuwe beklaagden worden ervan beschuldigd deel uit te maken van de Voorhoede van de Nieuwe Jihad (heilige oorlog), een groep die zou zijn voortgekomen uit de Jihad, verantwoordelijk voor de moord op president Anwar Sadat in 1981. De gisteren opgehangen militanten maakten deel uit van El-Gama'a el-Islamiya (islamitische groep). De verschillen tussen deze groepen gaan vermoedelijk niet verder dan de naam.

De in Kairo gevestigde Arabische Organisatie voor de Mensenrechten veroordeelde gisteren de militaire rechtspraak tegen de fundamentalisten. “We zijn tegen processen die plaatshebben buiten het normale wettelijke kader”, aldus secretaris-generaal Mohammed el-Fayek. “We kunnen geen vertrouwen hebben in die militaire processen.” President Mubarak besloot vorig jaar de krijgsraden in te zetten omdat de civiele rechtspraak naar zijn zin te langzaam werkte. (Reuter, AFP, AP)