Drijvend zwembad gaat ten onder in de Seine

PARIJS, 9 JULI. Het eerste drijvende zwembad ter wereld drijft niet meer. Het Piscine Deligny in de Seine is gisteren bij het krieken van de dag plotseling gezonken. Een van de twaalf schuiten waarop het zwembad gebouwd was zonk en trok de rest met zich mee. Met een luid gekraak van planken raakte het historische bad los van de kantoortjes die eraan vastzaten en verdween in de rivier. Het moet als verloren worden beschouwd, want het is te groot om nog te worden opgetakeld en hersteld. De precieze oorzaak van het onverwachte einde is nog een raadsel.

Het open-luchtzwembad, afgemeerd aan de Quai Anatole France, was al meer dan honderd jaar een populair rendez-vous voor tout Parijs. In 1785 begon de geschiedenis van het bad met de bouw van een zwemgelegenheid op palen in de Seine. Er werd gezwommen in de rivier zelf. In 1801 ging de zweminstructeur Deligny, naar wie de uitspanning later werd genoemd, er zwemlessen geven. Veertig jaar later kwam de Cénotaphe aan de kade te liggen, een schip dat speciaal gebouwd was om de as van Napoleon op te halen van het eilandje St. Helena. Dit werd de nieuwe behuizing van het zwembad, nadat de binnenhuisarchitecten Philastre en Cambon het schip het aanzien van een Moors paleis hadden gegeven. Hoogtijdagen beleefde het bad ten tijde van het Tweede Keizerrijk. Het zwembad telde in die tijd 340 kleedhokjes, zes privé-salons en een appartement voor de koning. De hele chique van Parijs kwam er bijeen. Kort geleden werd het zwembad voor de tweede keer in zijn bestaan gerenoveerd. De bedoeling was er grote modeshows en recepties te houden.

Robert Leroy (87), sinds 1926 een vaste bezoeker van het Piscine Deligny, betreurt het verlies, maar met mate. “Dit werd toch mijn laatste jaar”, zei hij. “Het onderhoud ging de laatste tijd sterk achteruit.” (AFP)