Drie mld dollar voor Jeltsin

TOKIO, 9 JULI. De Russische president, Boris Jeltsin, gisteren in Tokio gearriveerd voor de wereldtop van de G-7, krijgt opnieuw multilaterale financiële steun van de zeven rijke industrielanden.

Op voorstel van de VS is besloten een fonds ter groottte van drie miljard dollar in het leven te roepen om te helpen bij de privatisering van de mammoet-staatsbedrijven in Rusland. Dat is een miljard minder dan de Amerikanen wilden. De hulp is vandaag aan Jeltsin aangeboden, nadat hij aanschoof aan de tafel in het Akasaka Paleis in Tokio waar de zeven wereldleiders hun wereldtop hielden. Daar is hem door de zeven verteld dat hij hoge proiriteit moet blijven geven aan de bestrijding van de hoge inflatie en het hoge begrotingstekort in zijn land, zo meldden bronnen in Tokio.

De helft van de nieuwe hulp wordt gefourneerd door de internationale financiële instellingen als de Wereldbank en de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling. De VS draagt zelf 375 miljoen dollar bij.

De hulp, voor anderhalf jaar, is als volgt samengesteld: Russische bedrijven krijgen 1 miljard dollar aan exportkredieten om produkten te kopen in het Westen; Westerse bedrijven die investeren in Rusland krijgen 500 miljoen dollar subsidies; de internationale financiële instellingen lenen Rusland 1 miljard dollar om te helpen bij de privatisering van zijn grote staatsbedrijven en lenen nog eens 500 miljoen dollar om te helpen bij gemeenschappen in Rusland die door de privatisering worden getroffen.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, sprak afgelopen nacht van een “echt succes”. En het was ook goed voor de VS, zei hij, want Rusland is een nieuwe en en potentieel reusachtige markt voor Amerikaanse bedrijven. In april van dit jaar werd in het kader van G-7 en IMF al overeenstemming bereikt over een multilateraal hulppakket voor Rusland van 43 miljard dollar.