Beurs Amsterdam opnieuw naar een absoluut record

AMSTERDAM, 9 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben de aandelenkoersen voor de tweede achtereenvolgende dag een nieuw hoogterecord gevestigd. De EOE-index van de dertig belangrijkste beursfondsen brak vanmorgen door de barrière van 335 punten.

AMSTERDAM Nadat gisteren al een hoogtepunt-van-alle-tijden was gevestigd, schoten de aandelenkoersen vanmorgen meteen na de opening opnieuw omhoog. Een kwartier na de opening stond de EOE al op een nieuw all time high van 335,44 punten, nadat gisteren de beurs sloot op 332,20 punten. Maar liefst zeven beursfondsen vestigden een jaarrecord en zelfs Océ van der Grinten won in een klap een gulden op 52,50 gulden, ondanks de publikatie van slechte halfjaarcijfers.

De gretigheid van de beleggers werd aangewakkerd door sterke stijgingen in Duitsland, Londen en New York, waardoor ook de omzetten stevig waren. Ook speculatie gaf een sterke impuls bij de professionele beleggers, volgens een handelaar: “Zij kijken welke aandelen het de laatste dagen slecht hebben gedaan en kopen die op. Zij gokken op de markt”. Ook de voor Amsterdam belangrijke dollar trok flink aan en kwam net boven de 1,93 gulden tegen een slotkoers van 1,9205 gulden gisteren. Bovendien zorgde de optiebeurs ook weer voor een fikse vraag. Daar moesten beleggers zich immers indekken voor de fors gestegen koersen, wat het effect van de stijgingen versterkte.

In de loop van de ochtend zakten de koerzen wat weg door winstnemingen en kwam de EOE op 332,95 punten, nog geen punt hoger dan het slot van gisteren. De afvlakking van de koersen werd tot staan gebracht door de gunstige cijfers over de Nederlandse inflatie, die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen publiceerde. Volgens het CBS zijn de consumentenprijzen weliswaar 2,3 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar, maar de afgelopen maand 0,3 procent gedaald in vergelijking met de maand mei van dit jaar. Onmiddellijk na de publikatie stegen de koersen weer en de EOE noteerde rond het middaguur 333,86 punten.

De uitgeverijen Wolters Kluwer en Reed Elsevier waren de uitschieters en vestigden beiden een jaarrecord. Elsevier schoot met 6 dubbeltjes winst naar een year high van 141,10 gulden en stond 's middags op 140,80 gulden. Wolters deed hetzelfde met 1,10 gulden op 96,90 gulden en noteerde rond de middag 96,60 gulden. Akzo steeg van 158,90 naar 161,70 gulden met in zijn spoor DSM, dat van 92,70 naar 95,50 ging.

Ook Aegon, Heineken, Hoogovens, Unilever en VNU stegen buiten-proportioneel. Hoogovens ging tachtig cent omhoog ging naar 39 gulden, Stork van 35,40 naar 36,10 opveerde en Hunter Douglas zestig cent omhoog naar 56,40. Nedlloyd maakte een sprongetje van zestig cent naar 37 gulden.

Op de wisselmarkt in Amsterdam hield de druk op de Franse frank vanmorgen aan. Rondom het middag uur noteerde de munteenheid 33,08 gulden per honderd fraken tegen 33,115 bij het slot gisteren. Geruchten als zou de frank het Europese Monetaire Stelsel (EMS) moeten verlaten werden door de Franse premier Balladur afgedaan als “absurd en volslagen onzinnig”.

De aanval van speculanten op de frank begon gisteren waardoor de Franse valuta terugviel van 33,242 tot 33,115. De druk werd veroorzaakt door tegenvallende berichten over de Franse economie. Zo is het bruto nationaal produkt van het land in het eerste kwartaal 0,5 procent gedaald. Veel beleggers maakten daarop de overstap van Franse naar Duitse obligaties in de verwachting dat de Duitse economie het dal van de recessie nu wel zo'n beetje heeft bereikt.

Enkele weken geleden meldde de Franse regering nog dat de frank de rol van de Duitse mark als sterkste munteenheid binnen het EMS zou hebben overgenomen. Op de valutamarkten werd daar hard om gelachen. De depreciatie is nog niet dusdanig dat de Franse centrale bank zich genoodzaakt zag tot interventies. Volgens handelaren staan de monetaire autoriteiten wel op scherp.

NEW YORK Een wegebbende angst voor inflatie, een aantal positieve cijfers voor de detailhandel en een gunstig werkloosheidscijfer hebben de aandelenkoersen in New York voor de tweede achtereenvolgende dag omhooggestuwd. De Dow Jones-index steeg 39 punten tot 3514 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg de Nikkei-index voor 225 aandelen met 188,72 punten tot 19.877,39 punten. De toenemende hoop op renteverlagingen hadden ook in Japan een positieve invloed. “De hoop op een renteverlaging is hier versterkt nadat mensen begonnen te spreken over een Duitse verlaging van de rente. De markt verwacht een dat de kredietverlening gemakkelijker wordt, op zijn laatst in augustus”, zei een handelaar.