Bemoedigend resultaat met "magic bullet' tegen kanker

Een nieuw type chemotherapie tegen borst-, long-, darm- en baarmoederkanker, ontwikkeld bij Bristol-Myers Squibb Parmaceutical Research Center in Princeton in de Verenigde Staten, heeft bij dierproeven een succespercentage van 94 procent behaald. Resultaten van de experimenten worden vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse weekblad Science. Het geneesmiddel - in code BR96-Dox - is een zogenaamd "immunoconjugaat' waarbij een specifiek antilichaam (BR96) chemisch is verbonden aan een gangbaar kankerdodend middel (doxorubicine).

Al langer wordt gezocht naar een goed immunoconjugaat, in de wandeling magic bullet en sinds de Golfoorlog smart bomb genoemd. Maar tot dusverre waren de resultaten bij dierproeven niet zo overtuigend als bij BR96-Dox. Volgens Pamela A. Trail, de leidster van het onderzoek, "herkent' BR96-Dox de kankercel aan het oppervlak en werkt zich naar binnen, waarna het doxorubicine de cel doodt. Andere, gezonde lichaamscellen worden nauwelijks aangevallen, zodat de bijwerkingen van het nieuwe middel zeer gering zijn.

De proeven werden uitgevoerd met muizen waarbij menselijke kankercellen waren gemplanteerd die zich opnieuw hadden uitgezaaid (metastase). BR96-Dox bleek in staat deze metastasen grotendeels uit te schakelen. De schade aan de gezonde weefsels was geheel reversibel. De dosis doxorubicine die op deze wijze werd toegediend was slechts een zesde tot een achtste van de gangbare dosis van dit middel, dat gewoonlijk behoorlijke bijwerkingen vertoont.

In het beste resultaat bleven vijftien van de zestien ratten langer dan 150 dagen in leven die tevoren menselijke longkankercellen gemplanteerd hadden gekregen en waarbij het tumorweefsel ver was uitgegroeid.

Volgens een woordvoerder van Bristol-Myers Squibb zouden experimenten met menselijke kankerpatiënten over zes maanden beginnen. De resultaten van die proeven zullen bepalen of het middel bij mensen echt werkt.