Bedrijven actief met aankopen bedrijven in buitenland; Hausse in overnemingen

ROTTERDAM, 9 JULI. Nederlandse bedrijven zijn in de eerste helft van dit jaar actief geweest met het kopen van ondernemingen in het buitenland. Er werden 53 zaken met een gezamenlijke waarde van ruim een miljard dollar (1,8 miljard gulden) afgewikkeld, vergeleken met 50 transacties die 409 miljoen dollar (ongeveer 750 miljoen) opleverden in de eerste zes maanden van 1992. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Klynveld naar internationale fusies en overnemingen.

Dat de waarde van overnemingen door Nederlandse bedrijven is gestegen valt toe te schrijven aan de kracht van de gulden ten opzichte van andere geldeenheden, maar zeker ook door enkele grote acquisities die het totaalbedrag flink omhoog joegen. Zo betaalde Aegon 368 miljoen dollar voor de overname van van Scottish Equitable Life. De overneming van de Brazilaanse Cica kostte Unilever 270 miljoen en Wolters Kluwer moest diep in de geldbuidel tasten voor de verwerving van de Zweedse uitgeverij Liber. “Je mag daarom niet de conclusie trekken dat er plotseling een spectaculaire economische vergroting in Nederland plaatsvindt”, meent een woordvoerder van KPMG. “Wel zijn Nederlandse bedrijven bereid te kopen als daar een strategische logica achter zit. Ze hebben daar ook het geld voor. De groei van het aantal overnemeningen staat daarom haaks op het verhaal dat Nederland aan het uitverkopen is. Dat is beslist niet het geval.”

Doordat het pond sterling geen deel meer uitmaakt van het Europese Monetaire Stelsel (EMS) is Groot-Brittannië goedkoper geworden. Ook Duitse bedrijven stonden in de Nederlandse schijnwerper. Daarentegen worden Franse en Belgische bedrijven minder gekocht. Buitenlandse belangstellenden voor Nederlandse ondernemingen zijn volgens KPMG aanzienlijk voorzichtiger geworden. Dit jaar werden 25 transacties geregistreerd in de eerste zes maanden tegen 38 vorig jaar in die tijd. De waargenomen verkoopwaarde daalde van 475 tot 347 miljoen dollar (625 miljoen). Ook hier spelen valuta-overwegingen een rol.