Balkan

Nu Joegoslavië niet meer bestaat, hoor je veel praten over de Balkan. Balkan is geen land. Als er "de' voor een naam staat (De Zaan, De Achterhoek, De Veluwe, De Ardennen) gaat het niet om een land. Vroeger had je De Congo, een Belgische kolonie in Afrika. Toen het een land werd heette het: Congo.

Balkan is een Turks woord dat Bergen met Bossen betekent. Vroeger hoorde de Balkan bij Turkije.

Er zijn niet veel Turkse woorden in het Nederlands. Er is eten: yoghurt en kebab (zure melk en geroosterd vlees). Er zijn kleren: sjamberloek en tulband (jasje en hoed. Van tulband komt tulp, omdat die een heel klein beetje op een tulband leek). En je hebt de vizier en de pasja (minister en generaal). Het bekendste Turkse woord is: Turk (en daarvan komt weer: turkoois).

Niet alleen is de Balkan geen land, de Balkanezen willen ook niet in één land wonen. Toen de Turken er tachtig jaar geleden vertrokken, vochten ze in de Balkan, en nu doen ze het weer. Daarom is Balkan ook gaan betekenen: gebied waar de mensen geen vrede kunnen houden. Dan heb je het over de Balkanisatie van Afrika of Rusland.

Als wij Balkaniseerden, dan vochten nu de Drenten met de Tukkers, de Zeeuwen met de Brabanders en de Amsterdammers met de Hagenezen. De hele wereld zou verbaasd en treurig naar ons kijken. Als je buurman uit een andere provincie kwam, dan zou je hem de stad uitjagen en zijn huis inpikken. Of je zou zelf je huis worden uitgejaagd en alles kwijtraken. Balkan is niet leuk.