Artsen: Vuk Draskovic bevindt zich in levensgevaar

BELGRADO, 9 JULI. Vuk Draskovic, de gearresteerde en mishandelde Servische oppositieleider, is na een hongerstaking van een week “de dood nabij”. Dat schreef gisteren een groep artsen, die Draskovic op last van een rechtbank in Belgrado hebben onderzocht.

In hun rapport schreven de artsen dat hun verantwoordelijkheid met de brief eindigde en dat Draskovic “binnen enkele uren” zou kunnen sterven. Ze oordeelden dat “een fatale afloop” alleen kan worden vermeden als hij direct wordt vrijgelaten en zijn hongerstaking beëindigt.

Draskovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, werd op 2 juni gearresteerd na een tegen de regering van president Milosevic gerichte demonstratie, waarbij een politieman om het leven was gekomen. Ook zijn vrouw Danica en tientallen andere kopstukken van de oppositie werden gearresteerd. Bij de aanhouding werd Draskovic ernstig mishandeld. Hij begon eind vorige week een hongerstaking uit protest tegen zijn aanhouding en kan sinds gisteren geen bezoek meer ontvangen. Pogingen van de Servische oppositie, die een aantal protestdemonstraties en andere solidariteitsacties op touw heeft gezet, hebben niets uitgehaald. Ook verzoeken van de Russische en Franse regering om Draskovic vrij te laten, leverden niets op. De vrouw van de Franse president, Danielle Mitterrand, reisde zelfs naar Belgrado om bij Milosevic voor de vrijlating te pleiten, maar kreeg van de Servische president te horen dat de uitvoerende en de rechterlijke macht in Servië gescheiden zijn en dat het lot van Draskovic in handen ligt van de Servische justitie.

De advocaten van de van deelname aan een gewapende demonstratie en verzet tegen de politie beschuldigde Draskovic hebben gisteren een nieuw verzoek om vrijlating van hun cliënt ingediend en daarbij gewezen op zijn gezondheidstoestand.

Het Servische bewind heeft gisteren een eind gemaakt aan de onafhankelijkheid van een van de laatste "vrije' bladen in het land, Borba. De krant, waarschijnlijk het meest objectieve dagblad van Servië, werd gisteren in het kader van een privatiseringsproces een NV. De aandelen zijn voor 36 procent in handen van het bedrijf Finagra, zeventien procent van de aandelen is in handen van de federale overheid. De werknemers zelf, die tot nutoe formeel eigenaar waren, bezitten nog maar negen procent. De eerste maatregel van de nieuwe raad van bestuur was het ontslag van de hoofdredacteur, Manojlo Vukotic, die zijn ontslag als “een politieke coup” bestempelde. (Reuter, AP, AFP)