700.000 Bosniërs krijgen geen hulp meer; In Sarajevo dreigt een drama

SARAJEVO, 9 JULI. In Sarajevo en Centraal-Bosnië dreigt “een ramp zoals Europa sinds de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt”. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN geschreven. Ook een woordvoerder van het Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen (UNHCR) en vijf internationale hulporganisaties wezen gisteren op de dramatische situatie in Bosnië.

In een brief aan secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN schreef gisteren de directeur-generaal van de WHO, Hiroshi Nakajima, dat de Veiligheidsraad urgente maatregelen moet nemen om van de buitenwereld afgesneden gebieden in Bosnië, vooral Sarajevo, onmiddellijk van voedsel, water en brandstof te voorzien. “De inwoners van Sarajevo hebben meer dan een jaar onzegbaar geleden. Vooral de zieken en gewonden staan nu oog in oog met de ineenstorting van wat er aan gezondheidszorg resteert”, aldus Nakajima. De toestand is de afgelopen dagen “dramatisch verslechterd” als gevolg van het ontbreken van brandstof voor machines waarmee de waterpompen worden aangedreven. Sarajevo krijgt nog slechts uit één bron water. De Sarajevcani krijgen uit die bron gemiddeld per dag per persoon 2,5 liter water tegen vierhonderd vóór de oorlog. Deze week zijn al zevenhonderd gevallen van dysenterie geconstateerd.

Peter Kessler, woordvoerder van de UNHCR in Sarajevo, zei gisteren dat 700.000 mensen in Centraal-Bosnië volledig afhankelijk zijn van humanitaire hulp - die ze niet krijgen. Voor een deel is dat het gevolg van de Servische sabotage - zo houden de Serviërs zeventig ton brandstof op het vliegveld van Sarajevo tegen - en van de strijd tussen de moslims en de Bosnische Kroaten in delen van Centraal-Bosnië. Maar ook gebrek aan daadkracht bij de voedseldonors speelt een grote rol. Volgens Kessler zijn de UNHCR-voedselvoorraden binnen enkele dagen geheel uitgeput; dan dreigt “een humanitair drama” waarbij “menselijke wezens, Europeanen, zullen worden gereduceerd tot wilden”. Dat geldt volgens Kessler niet alleen voor de inwoners van Sarajevo, maar ook voor andere delen van Bosnië. In Tuzla hebben de inwoners gisteren voor de derde opeenvolgende dag getracht de pakhuizen van de UNHCR te plunderen.

Vijf internationale hulporganisaties - twee Franse, een Duitse en twee Amerikaanse - hebben gisteren de Veiligheidsraad gevraagd opdracht te geven de blokkade van Sarajevo desnoods met militair geweld te breken, omdat het bestaan van de stad op het spel staat.

Pag 5: "Opdeling wellicht mogelijk'

De Bosnische president, Izetbegovic, heeft gisteren voor het eerst laten doorschemeren dat hij zou kunnen instemmen met een driedeling van Bosnië, als het enige alternatief een oorlog zonder eind is. Een dergelijke opdeling van de republiek in drie confederale eenheden op etnische basis is door de Serviërs en Kroaten voorgesteld, maar door Izetbegovic steeds afgewezen. Gisteren zei hij in een vraaggesprek met radio-Sarajevo dat “Bosnië geen zelfmoord zal plegen”. “We moeten duidelijk inzien dat als het tot een opdeling komt, dat helaas een etnische opdeling is. Dat is voor ons alleen aanvaardbaar als we ertoe worden gedwongen. De andere optie is een oorlog zonder einde. Dat is een heel lelijke optie.” De Bosniërs, aldus de president, moet de waarheid worden verteld. “Illusies houden mensen niet in leven.” (Reuter, AP, AFP)