Zware recesssie in Frankrijk

PARIJS, 8 JULI. De economische recessie in Frankrijk neemt dramatische vormen aan.

De daling van het bruto nationaal produkt zal dit jaar 1,2 procent bedragen, volgens het Franse instituut voor de statistiek INSEE. Vorig jaar oktober verwachtte de toenmalige regering-Bérégovoy voor 1993 een groei van 2,6 procent. De werkloosheid zal volgens de nieuwe berekeningen eind 1993 12,5 procent van de beroepsbevolking omvatten, een stijging van 1,7 procent ten opzichte van eind 1992. Het instituut voorziet dit jaar een daling van de investeringen met 5 procent. De sombere vooruitzichten voor de Franse economie leiden tot een golf van ontslagen bij de grote staatsondernemingen. Na de noodlijdende computerfabrikant Bull (dat voor eind 1994 wereldwijd 6.500 arbeidsplaatsen opheft) en de vliegtuigbouwer Aerospatiale (dat 1.500 arbeidsplaatsen laat verdwijnen) eerder deze week, is het vandaag de beurt aan Thomson-CSF, de elektronica-producent, om "overtollig' personeel te ontslaan.