Ter Meulen Postorders staakt zijn activiteiten: honderd man ontslagen

ROTTERDAM, 8 JULI. Het Rotterdamse postorderbedrijf Ter Meulen Post gaat sluiten. Voor de honderd medewerkers zal ontslag worden aangevraagd. Het tijdstip van sluiting is afhankelijk van het advies van de ondernemingsraad. Tot die tijd blijft het bedrijf orders aannemen en afwikkelen.

Dit maakte de directie gisteren bekend. Het bedrijf heeft vorig jaar een verlies geleden dat “ruim boven de negen miljoen gulden” lag. Over 1993 bedraagt het verlies tot nu toe vier tot viereneenhalf miljoen gulden.

Het Britse postorderbedrijf Freemans, een dochter van de Britse Searsgroep, nam in januari 1992 Ter Meulen Post over van Vroom en Dreesmann Nederland en reorganiseerde haar nieuwe dochter ingrijpend. De wijziging van het artikel-assortiment, een efficiëntere inkooporganisatie, een verbetering in het logistieke en bezorgingssysteem en een moderne catalogus moesten het bedrijf weer winstgevend maken. Hierbij werd ook het aantal personeelsleden teruggebracht van 440 tot 120.

De directie vindt nu dat de reorganisatie niet aan de verwachtingen heeft voldaan en dat de vooruitzichten voor de toekomst niet bemoedigend zijn. Er is nog gezocht naar een kandidaat voor samenwerking of overname, maar die bleek niet voorhanden.

“Heel spontaan gereageerd vind ik het belachelijk dat je na zo'n gigantische reorganisatie bij het eerste beste zuchtje tegenwind de toko dicht gooit”, reageert bestuurder L. Voormeulen van de Dienstenbond FNV. “Ter Meulen Post straalt pas sinds 1993 een nieuw elan uit.” De opstelling van de bond in de komende onderhandelingen hangt af van de financiële situatie van de Engelse moeder. Voormeulen vindt sluiting alleen aanvaardbaar als de situatie in het hele concern “dramatisch” blijkt. Overleg met de directie vanmiddag moet uitwijzen hoe Freemans ervoor staat, waarna de leden over verdere stappen zullen beslissen.

Directeur G. Ter Meulen heeft geen cijfers paraat, maar zegt dat het moederbedrijf goed draait. De oorzaak van het tegenvallende resultaat van Ter Meulen Post zou gedeeltelijk liggen in het verslechterde resultaat voor postorderbedrijven in Nederland. Volgens de Nederlandse Postorderbond nam de omzet vorig jaar af met 2,4 procent tot 2,15 miljard gulden. Vooral sinds oktober 1992 zou de omzet sterk zijn gedaald. In 1991 groeide de omzet nog met 13,6 procent. Drie weken geleden maakte Vendex Internationaal bekend met ingang van volgend jaar haar verliesgevende postorderactiviteiten te staken.

Naast de algehele malaise in de postorderbranche, zou Ter Meulen Post gehinderd zijn door het faillissement van Ter Meulen Warenhuizen begin dit jaar. Ondanks dat de twee bedrijven gescheiden werkten, aarzelden klanten bestellingen bij het postorderbedrijf te plaatsen. Directeur Ter Meulen verklaart dat het bedrijf in vier maanden tijd meer dan vijftigduizend vaste klanten heeft verloren. “Klantenaanwas is een duur en langzaam proces. Voor de komende jaren ziet het er niet naar uit dat wij winstgevend worden.”

Ter Meulen Post bestaat sinds 1954. In 1986 werd het bedrijf overgenomen door Vroom en Dreesmann omdat de familie voorzag niet in staat te zijn de nodige investeringen op te kunnen brengen. De Nederlandse moeder verzuimde echter volgens Ter Meulen in verbetering van de organisatie te investeren.