Tapie "de affaire binnen de affaire'

PARIJS, 8 JULI. In het corruptieschandaal rond Olympique Marseille trekt de justitie uit Valenciennes het net steeds nauwer aan. Gisteren bracht rechter-commissaris Beffy een bezoek aan Olympique-voorzitter Bernard Tapie in Parijs, die als "getuige' werd gehoord over wat in Frankrijk inmiddels bekend staat als de "affaire binnen de affaire'.

De trainer van Valenciennes, Boro Primorac, heeft verklaard dat Tapie hem op 17 juni financiële voordelen in het vooruitzicht heeft gesteld als hij de schuld op zich zou willen nemen in het omkoopschandaal, waarover justitie al was geinformeerd maar dat pas een week daarna, met de arrestatie van Valenciennes-speler Robert, losbarstte.

Primovac had op die dag een ontmoeting met een zekere Noël, die zich telefonisch had voorgesteld als een nieuw bestuurslid van de Corsicaanse club Bastia dat een nieuwe trainer nodig heeft. Na een etentje op de Champs Elysées maakte het tweetal een wandeling naar de nabijgelegen Avenue Friedland waar het kantoor van Tapie Finances is gevestigd. De Olympique-voorzitter zou Primovac toen zijn voorstel hebben gedaan.

Rechter-commissaris Beffy legde gisteren hetzelfde traject af en sprak eveneens met Tapie. Die ontkende alles. Tapie werd niet verhoord als verdachte. Hij is parlementarier onschendbaar zolang de Nationale Vergadering bijeen is. Half juli, wanneer het parlement met vakantie gaat, zou Tapie wel formeel beschuldigd kunnen worden van civiele misdrijven als "benvloeding van een getuige'.

    • Jan Gerritsen