Sijthoff praat met Wegener na afhaken Dagbladunie

ROTTERDAM, 8 JULI. De uitgevers Wegener en Sijthoff Holding voeren oriënterende besprekingen, die zijn gericht op een vergaande vorm van samenwerking tussen de beide concerns. De besprekingen tussen de Nederlandse Dagbladunie (NDU) en Sijthoff zijn afgebroken. Dit hebben de drie uitgevers vanmorgen bekendgemaakt.

Interim-directeur van Sijthoff Pers, ir. J. Thierry, en de bestuursvoorzitter van Wegener, C.P.J. Appeldoorn, verwachten in de loop van september overeenstemming te zullen bereiken. “De naam Sijthoff zal blijven bestaan. Dit bedrijf zal een werkmaatschappij van Wegener worden”, aldus Thierry. Hij verwacht geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid bij Sijthoff (omzet 200 miljoen gulden, 900 werknemers). Ook Appeldoorn denkt niet dat de integratie substantiële consequenties heeft voor de werkgelegenheid bij beide concerns, hoewel er wel “enkele overlappingen” zullen zijn.

Krantenuitgever Sijthoff (Haagsche Courant) in Rijswijk sprak sinds 19 april op exclusieve basis met Reed-Elsevierdochter NDU (uitgeefster van onder meer Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en een aantal regionale dagbladen) over samenwerking of overname. Deze besprekingen zijn gisteren afgebroken.

De Nederlandse Dagbladunie (NDU) wilde op termijn de Sijthoff-drukkerij in Den Haag sluiten en de grafische activiteiten concentreren in Rotterdam. Sijthoff vond de sociale consequenties van deze sluiting, die voor 1996 was gepland, onaanvaardbaar. Hierdoor zouden 100 tot 170 arbeidsplaatsen verloren gaan. De NDU had uitgerekend dat de sluiting van de drukkerij op jaarbasis een besparing van 10 miljoen gulden zou opleveren.

Ir. G.J. van den Berg, directeur van de NDU vindt het jammer dat het niet gelukt is overeenstemming te bereiken. “Dat Sijthoff en de NDU actief zijn in een geografisch aaneengesloten gebied is een voordeel, maar de integratie heeft volgens ons geen zin als de Haagse drukkerij niet wordt gesloten.” De NDU heeft een marktaandeel van ruim 18 procent op de markt voor dagbladen. Volgens Van den Berg is een marktaandeel tussen de 25 en 30 procent optimaal. “We blijven rondkijken”, aldus Van den Berg.

Sijthoff, dat vorig jaar verlies leed en dit jaar quitte zal draaien, is al sinds vorig jaar op zoek naar een sterke partner. Volgens Thierry hebben de gesprekken met de NDU zo lang geduurd omdat de Dagbladunie pas in een laat stadium met de eis kwam dat de drukkerij-activiteiten in Rotterdam moesten worden geconcentreerd. “Het sluiten van de Haagse drukkerij heeft niet alleen sociale gevolgen, maar ook zakelijke nadelen”, zegt Thierry. “Als de Haagsche Courant in Rotterdam wordt gedrukt, zijn we meer tijd kwijt de krant naar Den Haag te transporteren. Dat scheelt aanmerkelijk in de losse verkoop.” Volgens Thierry was de NDU niet bereid te praten over alternatieven voor de sluiting.

De nieuwe gesprekspartner van Sijthoff (5,3 procent marktaandeel) geeft geen landelijke dagbladen uit zoals de NDU en De Telegraaf en heeft een marktaandeel van ruim 13 procent. Het beursgenoteerde Wegener (omzet bijna 800 miljoen gulden, 4.380 werknemers) in Apeldoorn geeft een achttal regionale dagbladen uit in het midden en oosten van het land. Andere grote spelers op de dagbladenmarkt zijn De Telegraaf (marktaandeel 18,8 procent), VNU (16,7 procent) en de Perscombinatie (12,3 procent). Indien Wegener en Sijthoff fuseren, krijgt Wegener een marktaandeel van 30 procent op de markt voor regionale dagbladen.