"Schendingen rechten van de mens in 1992 toegenomen'

LONDEN, 8 JULI. Door de strijd tegen moslim-fundamentalisten is de mensenrechtensituatie in veel Arabische landen sterk verslechterd. In het hele Midden-Oosten maken regeringen zich schuldig aan martelingen, politieke moorden en "verdwijningen' en worden mensen zonder vorm van proces gevangengehouden.

Dit meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarboek over 1992. Volgens het rapport, dat 354 pagina's dik is en de situatie in 161 landen beschrijft, zijn de mensenrechten vorig jaar op ongekend grote schaal geschonden. Het rapport uit kritiek op de VN-conferentie over de mensenrechten die vorige maand in Wenen werd gehouden. De conferentie “heeft de principes uit het verleden herkauwd, in plaats van schendingen van de mensenrechten van vandaag de dag en de gevaren voor de toekomst te behandelen”, aldus het rapport.

Vooral in Egypte en Algerije wordt de strijd tegen de fundamentalisten steeds gewelddadiger. In Algerije zitten volgens Amnesty ongeveer tienduizend extremisten vast in gesoleerde kampen in de woestijn, zonder dat ze een proces hebben gehad. Sinds de afkondiging van de noodtoestand in Algerije in februari vorig jaar zijn de martelingen "spectaculair' toegenomen. De noodtoestand werd afgekondigd toen het Front van Islamitische Redding (FIS) de verkiezingen won en de regering weigerde af te treden.

Vrijwel geen enkel land in het Midden-Oosten onsnapt aan de veroordeling van Amnesty. In Iran werden vorig jaar 330 mensen ter dood veroordeeld en ook in de rest van de regio wordt de doodstraf kwistig toegepast. In Irak wordt nog steeds de oppositie gewelddadig onderdrukt en neemt het geweld tegen de shi'ieten in het zuiden toe, ondanks een vliegverbod van de Verenigde Naties voor het gebied. In Koeweit zijn talloze mensen na vaak oneerlijke processen veroordeeld wegens "collaboratie met de vijand'. Het rapport veroordeelt ook de verbanning door Israel van 415 Palestijnen, die al maanden in het niemandsland van Libanon bivakkeren en nog steeds niet terug mogen.

Amnesty heeft eveneens kritiek op Europa, met name omdat het de 250.000 Bosnische vluchtelingen in Kroatië aan hun lot overlaat. Secretaris-generaal Pierre Sané van Amnesty zei te vrezen dat politieke vluchtelingen uit het zicht zullen raken in de toenemende stroom migranten, nu veel Europese landen hun asielbeleid verscherpt hebben.

De Amerikaanse justitie krijgt het verwijt dat ze doodvonnissen uitspreekt voor daden die werden gepleegd door minderjarigen en dat Hatiaanse vluchtelingen worden teruggestuurd zonder dat bekeken is of ze in eigen land blootstaan aan vervolging. (Reuter, AFP)