Rentree Van den Honert met twee doelpunten tegen Spanje

KUALA LUMPUR, 8 JULI. Taco van den Honert heeft vanmiddag bij zijn rentree het Nederlandse hockeyteam in het toernooi om de Champions Trophy de overwinning bezorgd. De Amsterdammer maakte beide doelpunten in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Spanje. Nederland speelde zeer matig en de zege kwam zeer moeizaam tot stand. “Dit is lekker”, oordeelde matchwinnaar Van den Honert na afloop. “Je bent in het begin toch een beetje bang voor die enkel, met aanzetten en zo.”

Het is afhankelijk van de wedstrijd tussen Australië en Duitsland, later op de dag, welk resultaat Nederland morgen tegen de Duitsers nodig heeft om de finale van zondag te bereiken. Indien de Australiërs verliezen is een gelijkspel voor Oranje genoeg om voor de gouden medaille te kunnen spelen.

Van den Honert stond vandaag tegen Spanje in de basisopstelling. Hij had wegens zijn enkelblessure nog geen minuut gespeeld. Tegen Australië en Pakistan had hij al eventueel een gedeelte kunnen meedoen, maar door het verloop van die wedstrijden was het niet nodig risico te nemen. Van den Honert is nog niet geheel fit. Zijn linkerenkel is nog steeds kwetsbaar. “Ik voel 'm nu weer dikker worden”, zei Van den Honert meteen na het eindsignaal. Bondscoach Roelant Oltmans haalde hem dan ook naar de kant na zijn tweede treffer.

Spanje is veruit het zwakste team van het toernooi. De ploeg heeft nog geen punten. De Spanjaarden gedragen zich in Maleisië als vakantiegangers. Ze reisden tussen hun wedstrijd van dinsdag en die van vandaag heen en weer naar de kustplaats Kuantan voor een verblijf op het strand. Voor het duel tegen Nederland maakten ze op het veld nog gezellig een paar teamfoto's. Spanje dat zich volgende maand in Polen voor het WK moet proberen te plaatsen, was al zeker van plaatsing voor de Champions Trophy van volgend jaar. Ook al eindigt het team, zoals verwacht, zondag op de laatste plaats. Maleisië doet slechts eenmalig mee en wordt door Groot-Brittannië vervangen.

Nederland liet zich in de beginfase meeslepen door de lamlendige houding van de Spanjaarden. Door concentratiegebrek werd er slecht gepasst. Het eerste kwartier gebeurde er helemaal niets. Spanje kreeg in de 18de minuut zelfs de eerste goede mogelijkheid. Maar Cobos treuzelde te lang. Arnau pushte de bal vlak voor rust net naast. Nederland kreeg één kans, een strafcorner in de 28ste minuut. De Spaanse doelman Jefresa stopte de push van Van den Honert met zijn been.

Bondscoach Oltmans zette in de eerste helft al twee nieuwe spelers in, Geeris en Van Ede. Hij haalde Van Wijk al na negen minuten naar de kant, omdat de linkerspits zich meer met zijn tegenstander bezighield dan met het spel. Van Wijk keerde na een half uur terug.

Nederland begon de tweede helft beter. Van den Honert pushte de tweede corner op de lat en na vier minuten was het raak. Jazet bereikte in de cirkel Delissen die op zijn beurt Van den Honert vrijspeelde. Hij maakte de combinatie beheerst af. De voorsprong zorgde nauwelijks voor rust bij Nederland. Spanje nam zelfs het initiatief. Het tweede doelpunt van Van den Honert, na een paar fantastische bewegingen in de cirkel in de 23ste minuut, bracht Oranje in veilige haven. Veen, die uit vorm is, miste nog een riante kans op 3-0.

De sfeer in stadion Tun Razak droeg ook niet bij tot de motivatie. Omdat thuisland Maleisië en het populaire Pakistan vandaag niet hoefden te spelen, zaten er maar een paar honderd mensen op de tribune. Het was bovendien zeer broeierig weer. De temperatuur in Maleisië is de laatste dagen flink gestegen. Gelukkig voor de Nederlanders wordt de wedstrijd morgen tegen de Duitsers in de avonduren gespeeld.

Pakistan, dinsdag overtuigend winnaar tegen Nederland, kwam gisteren niet verder dan 2-2 tegen Maleisië. Het gelijkspel werd uitbundig gevierd door het thuisland. De Pakistanen worden in Maleisië gezien als de leermeesters van het hockey en zijn erg populair. Hun wedstrijden voor dit toernooi om de Champions Trophy trekken gemiddeld 5.000 à 6.000 toeschouwers.

    • Hans Klippus