Regio Vladivostok roept zich uit tot republiek

MOSKOU, 8 JULI. Het Russische Verre Oosten, een "grensgebied' rondom de belangrijke ijsvrije havenstad Vladivostok, heeft zichzelf tot republiek uitgeroepen. Het parlement van de regio heeft daartoe vandaag besloten. Via een referendum moet het besluit worden bekrachtigd. De stap van de volksvertegenwoordiging in Vladivostok illustreert de voortgaande economische desintegratie van de Russische Federatie. Het Verre Oosten volgt hiermee de industriële regio Sverdlovsk in de Oeral, die zich een week geleden ook al tot republiek heeft uitgeroepen.

Volgens het Russische persbureau Interfax heeft het parlement van de nieuwe republiek in het Verre Oosten er tijdens het debat de nadruk op gelegd dat de verhoging van de bestuurlijke status van het voormalige grensgebied “geen politieke motieven” heeft maar slechts is ingegeven “door economische noodzakelijkheden”. Vladivostok heeft zich het afgelopen jaar, dank zij zijn strategische ligging ten opzichte van Japan, Zuid-Korea en China, kunnen ontwikkelen tot een soort vrije economische zone waarop het centrale gezag in Moskou geen greep meer heeft.

Maar het besluit heeft niettemin wel politieke consequenties. In Moskou, waar al maanden wordt gesleuteld aan een nieuwe grondwet van de Russische Federatie, is onenigheid over de bevoegdheden van de republieken en autonome regio's een van de belangrijkste geschilpunten. Het parlement van het Russische Verre Oosten liet vandaag weten slechts met een nieuwe Russische grondwet te zullen instemmen als in de tekst duidelijk wordt gemaakt dat alle republieken en autonome regio's binnen de Russische Federatie een gelijke status hebben.

Na Sverdlovsk is de nieuwe republiek in het uiterste oosten van Rusland de tweede puur Russische republiek binnen Rusland: alle andere autonome republieken ontlenen hun bestaansrecht aan de etnische diversiteit. Etnische motieven ontbreken dan ook geheel bij het besluit van de parlementen in Sverdlovsk en Vladivostok over de "opwaardering' van de regionale tot de republikeinse status. Het besluit heeft in beide gevallen vooral te maken met de economische bevoegdheden die de status van republiek oplevert. Sverdlovsk is een van de belangrijkste industriële centra binnen de Russische Federatie en het Russische Verre Oosten is economisch eveneens een relatief sterk gebied. De rijke regio's betalen twintig keer zo veel belasting aan de centrale overheid in Moskou als de meer dan twintig autonome republieken en eisen in ruil daarvoor nu ook politiek-economische macht op. De merendeels niet-Russische republieken willen daarentegen niet op één lijn worden geplaatst met de Russische districten en grensgebieden uit angst daarmee hun nu nog relatief bovenmatige invloed te verliezen. (Reuter)