Partijen Nigeria eens over nationale regering

LAGOS, 8 JULI. De voornaamste politieke partijen in Nigeria zijn het gisteren eens geworden over de vorming van een voorlopige nationale regering om een einde te maken aan de politieke impasse waarin het land verkeert sinds de annulering van de presidentsverkiezingen van 12 juni.

De nieuwe regering moet op 27 augustus de macht overnemen van de militaire president, generaal Ibrahim Babangida.

Dit was het resultaat van spoedberaad in de hoofdstad Abuja tussen de partijen en generaal Babangida. De militaire machthebber had de partijen gedreigd alle verkozen organen in het land te ontbinden indien ze niet tot de vorming van een nationale regering bereid zouden zijn of nieuwe presidentsverkiezingen wilden aanvaarden.

Ook de Sociaal-Democratische Partij (SDP) van de winnaar van de geannuleerde presidentsverkiezingen, Moshood Abiola, stemde in met de vorming van zo'n voorlopige nationale regering. De SDP is echter uitdrukkelijk niet bereid de presidentsverkiezingen over te doen. Volgens de SDP en onafhankelijke waarnemers was er geen enkele grond voor het besluit van Babangida de verkiezingen te annuleren. Dinsdag nog riep Abiola zijn aanhangers op tot verzet tegen Babangida's bewind.

De Nationale Republikeinse Conventie (NRC), wier kandidaat de presidentsverkiezingen had verloren, had minder moeite dan de SDP met het accepteren van een nationale regering.

In de grootste stad van Nigeria, Lagos, waar het de afgelopen dagen tot ernstige ongeregeldheden kwam waarbij in totaal 24 mensen het leven verloren, was het gisteren betrekkelijk rustig. Het leger zette gisteren onder andere tanks in om de orde te herstellen in de miljoenenstad. (Reuter, AP)