Major krijgt vergoeding van weekblad

LONDEN, 8 JULI. John Major en zijn vermeende matresse, de kookster Clare Latimer, hebben een schadevergoeding van duizend-en-één pond elk geaccepteerd van het weekblad New Statesman and Society als excuus voor een artikel over hun "verhouding'. De premier vermijdt met de schikking een uiterst riskante procedure inzake smaad en het weekblad ontsnapt aan een vrijwel zeker faillissement. Beide partijen claimen een “morele overwinning”.

De New Statesman and Society publiceerde zes maanden geleden, tegelijkertijd met het satirisch tijdschrift Scallywag, een omslagartikel over de langlopende geruchten dat premier Major een verhouding zou hebben met het hoofd van Clare's Kitchen, een bedrijf dat dikwijls de hapjes voor ontvangsten op Downingstreet 10 verschafte. Hoewel het blad duidelijk maakte dat aan de geruchten geen enkel bewijs ten grondslag lag en probeerde te analyseren hoe en waarom de roddel was ontstaan, schakelde Major zijn advocaten in. Een openbaar excuus voor de gegeven aanstoot en verwoede pogingen tot een schikking leidden tot niets.

De premier heeft tot het laatste moment gewacht met accepteren van een schikking. Indien het daadwerkelijk tot een proces zou zijn gekomen, zou Major zich hebben blootgesteld aan pogingen van de verdediging van de New Statesman om elke vuiligheid die er in zijn persoonlijke en politieke leven aan hem gekleefd heeft, boven water te brengen. Het feit dat de New Statesman bereid was te betalen, al was het maar een symbolische som, gaf de premier en mevrouw Latimer de kans te claimen dat de redactie haar dwaling had erkend.