Kwartaalverlies Euro Disney loopt op tot 500 mln franc

ROTTERDAM, 8 JULI. Het amusementsconcern Euro Disney, eigenaar van het vorig voorjaar geopende pretpark nabij Parijs, blijft met verlies draaien. In het derde kwartaal van het boekjaar 1992/93 bedroeg het verlies circa 500 miljoen frank (167 miljoen gulden). Het boekjaar loopt van oktober tot eind september van dit jaar. Zoals het er nu naar uitziet verwacht de onderneming ook een verlies in het vierde kwartaal, de periode waarin de piek van het zomerseizoen valt, aldus Euro Disney.

Het aandeel Euro Disney opende op de effectenbeurs in Parijs 7,5 procent lager op 63,10 frank. Eerder dit jaar stond het fonds nog op 99 frank.

De strategie en de financiën van Euro Disney worden in samenwerking met het Amerikaanse Walt Disney - voor 49 procent eigenaar - aan een diepgaand onderzoek onderworpen. Die studie zal pas volgend voorjaar leiden tot maatregelen. Gedurende deze periode zal Walt Disney de kapitaalexpansie en het benodigde werkkapitaal mede financieren, luidt de donderdag uitgegeven verklaring van Euro Disney. Gezien de financiële situatie heeft Euro Disney de plannen voor aanleg van de tweede fase van het themapark opgezouten.

Het valt Euro Disney tegen wat bezoekers tijdens hun bezoek uitgeven aan consumpties in het park en in de Disney-hotels. Ook het aantal overnachtingen in de concernhotels viel tegen, hoewel dat aantal met 68,5 procent is gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 1992. Euro Disney kreeg in de maanden april, mei en juni 3,1 miljoen bezoekers over de vloer.

Begin deze maand werd bekend dat Disney overweegt om een Europees Disney televisiestation te beginnen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het kanaal is mede bedoeld om de populariteit van EuroDisney te vergroten.