Kritiek op verbanning van "Ierse terrorist'

LONDEN, 8 JULI. De Britse minister van justitie, Michael Howard, ondervindt toenemende kritiek van onder andere zijn eigen partijgenoten in het Lagerhuis over de verbanning van een Brits onderdaan naar Noord-Ierland. John Matthews (22) is gisteren door de Britse politie op een vliegtuig naar Belfast gezet, met de mededeling dat hij niet langer welkom is op het Britse "vasteland'. De reden is dat de minister er “persoonlijk van overtuigd” is dat Matthews een terrorist is, ook al heeft de rechter hem deze week vrijgesproken.

De campagne tegen Howards beslissing wordt aangevoerd door het Conservatieve Lagerhuislid Peter Bottomley (echtgenoot van John Majors minister voor volksgezondheid, Virginia Bottomley) en gesteund door protesten uit Belfast en Dublin. Matthews werd tien weken geleden gearresteerd omdat de politie hem ervan verdacht degene te zijn die in april van dit jaar een Londense taxichauffeur dwong met een bom in zijn auto naar Downingstreet te rijden. Matthews zelf, geboren in Liverpool maar woonachtig in Londonderry, hield zijn onschuld vol. Toen zijn zaak deze week voor een rechtbank kwam, trok de justitie de aanklacht zonder verdere toelichting in. De rechter ontsloeg Matthews van rechtsvervolging met de mededeling dat er “geen enkele blaam op uw reputatie” rust. Maar minister Howard maakte gebruik van de noodwetgeving tot bestrijding van terroristen en liet de pas afgestudeerde Brit opnieuw oppakken om hem daarna uit te wijzen. De minister probeert nu de algemene verontwaardiging die daarover is ontstaan tegen te gaan door het uitgeven van een (hoogst ongebruikelijke) verklaring, waarin hij zegt satisfied (zoveel als: er persoonlijk van overtuigd) te zijn dat Matthews wel degelijk een terrorist is.

Howards partijgenoot Bottomley, zelf oud-staatssecretaris voor Noord-Ierland, wijst op het ongerijmde van Howards beslissing na de uitspraak van de rechter in Matthews' geval. Labours woordvoerder voor Noord-Ierland zegt dat Matthews' geval een duidelijke illustratie is van “een Brits systeem van wetgeving dat in diskrediet is geraakt”. Matthews zelf is in feite geruneerd. In Noord-Ierland is hij een doelwit voor loyalistische terroristen en daarom niet veilig. Naar Engeland kan hij niet vluchten, noch kan hij daar een carrière opbouwen, omdat hij daar geen voet aan land mag zetten.