Kort geding over "somber' doek bij kinderen in AMC

AMSTERDAM, 8 JULI. Op straffe van 15.000 gulden boete eist de Amsterdamse schilder Mirko Krabbé vandaag in kort geding voor de Amsterdamse rechtbank een verbod op het verplaatsen of verwijderen van zijn schilderij Mais où est la merde? Het doek, dat ruim zes meter breed is en vier hoog, hangt nu bijna een jaar op de kinderafdeling van het ziekenhuis, maar volgens het verplegend personeel heeft het een sombere en onaangename uitstraling.

Het schilderij is een cadeau van de chauffeurs van Van Gend en Loos, die het aanboden als sluitstuk van een feestdag voor de zieke kinderen. Chauffeur en organisator Ron van Tol: “We kenden zijn werk niet, we hebben gewoon in het telefoonboek gekeken. Krabbé, da's een bekende naam toch? Ik ben geen kunstkenner, maar toen het ding onthuld werd dacht ik: het lijkt wel een of andere oorlog, ik zou het niet eens als zonwering willen hebben.” Volgens Van Tol hebben de schenkers er geen moeite mee, als het AMC het doek weghaalt. “Goed beschouwd is het ons eigendom. Laat het AMC het veilen - volgens Krabbé is het 15.000 gulden waard - en met dat geld iets leuks voor de patientjes doen.”

Het ziekenhuis heeft volgens een woordvoerder aangeboden het schilderij elders op te hangen of terug te geven met vergoeding van transportkosten, maar dat wil Krabbé niet.

Krabbé was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.