Duitse Lufthansa speelt quitte in tweede kwartaal

ROTTERDAM, 8 JULI. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in het tweede kwartaal quitte gespeeld. Daarmee heeft het bedrijf de neerwaarste trend voorlopig weten om te buigen. In de eerste drie maanden van dit jaar leed de luchtvaartmaatschappij nog een verlies van 245 miljoen mark.

Jürgen Weber, bestuursvoorzitter van Lufthansa, die het tweede-kwartaalbericht gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering bekendmaakte, liet weten dat dit jaar nog geen winst zal worden gemaakt. Daarvoor zijn de getroffen maatregelen onvoldoende, aldus Weber. De bestuursvoorzitter zei tevens dat “verdere stappen moeten volgen. En deze zullen niet pijnloos zijn.” De maatschappij heeft steeds beweert dat zij pas in 1994 uit de rode cijfers zal komen.

Lufthansa moet zich nog meer aan de veranderde concurrentieverhoudingen aanpassen, de kosten verlagen en de opbrengsten verhogen, aldus Weber. De onderneming zou daarbij bepaalde diensten in dochterbedrijven kunnen onderbrengen of, wanneer de diensten binnen Duitsland niet meer concurrerend kunnen worden uitgevoerd, deze naar het buitenland overbrengen, zo hield de bestuursvoorzitter zijn aandeelhouders voor.

Lufthansa is vorig jaar een sanering begonnen die moet leiden tot een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met 8.400 aan het begin van 1994. Nu zijn reeds 5.500 banen geschrapt, aldus Weber. Eind 1992 had Lufthansa 49.300 medewerkers.