Dublin: desnoods regeling voor Ulster buiten partijen om

LONDEN, 8 JULI. Londen en Dublin moeten samen een einde maken aan het machtsvacuüm in Noord-Ierland, desnoods met voorbijgaan aan de kibbelende politieke partijen in de (Britse) provincie zelf.

Een gezamenlijk Brits-Iers voorstel voor het bestuur van Noord-Ierland zou via een referendum aan de bevolking van het hele eiland ter goedkeuring kunnen worden voorgelegd. Dat zegt de Ierse minister van buitenlandse zaken, Dick Spring, vanmorgen in een vraaggesprek in The Guardian. Springs suggestie komt op het moment dat de Britse en Ierse regering zich vandaag opnieuw overgeven aan regulier overleg in het kader van het Anglo-Iers Akkoord. Dit geeft Dublin een zekere mate van inspraak in zaken die de katholieke/nationalistische minderheid in Brits Noord-Ierland aangaan.