Brunswijk bevrijdt mannen uit politiecel

PARAMARIBO, 8 JULI. Ronnie Brunswijk heeft gisteren twee ex-leden van zijn Junglecommando uit de cel van het politiebureau in Moengo bevrijd en daarna op de weg tussen Moengo en Albina een barricade opgeworpen.

Volgens de politie werden de twee verdachten uit het cellenhuis gehaald onder bedreiging van geweld. Brunswijk ontkende tegenover het dagblad De Ware Tijd dat er wapens zijn gebruikt. In de namiddag hief hij de barricade op omdat anders te veel mensen (onder wie bauxietarbeiders in het gebied) gedupeerd zouden worden. Hij liet weten dat de versperring vanmorgen weer zou worden opgeworpen.

Woordvoerders van de voormalige illegaal gewapende groepen kondigden gisteren acties aan uit onvrede met de wijze waarop het vredesakkoord tussen hen en de overheid wordt uitgevoerd. De woordvoerders verzekerden dat het om geweldloze acties zal gaan. Zij waren enigszins verrast door de actie van Brunswijk, die zich vrijwel op hetzelfde tijdstip afspeelde als hun persconferentie. Door de gebrekkige verbinding met Moengo wisten ze niet precies wat er was gebeurd.

De woordvoerders waren het onderling eens dat de vredescommissie geen oor voor hen heeft. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Aandrang van hun kant om met president Venetiaan te spreken heeft geen gehoor gevonden.

Brielle van het Junglecommando beweerde dat een groep politiemannen, soldaten en manschappen van de Politie Bijstands Groep achter de luchthaven Zanderij worden opgeleid om leden van het vroegere Junglecommando te liquideren. Sinds het vredesakkoord is gesloten, zijn al zeven leden van het voormalig Junglecommando doodgeschoten. Minister Girjasing ontkent het bestaan van een dergelijke opleiding. Hij heeft geëist dat de twee gevangenen weer aan de politie worden overgedragen.